De trots

Psalm 50

16 Maar tegen de goddeloze zegt God:
Hoe durft u over Mijn verordeningen te vertellen
en Mijn verbond in uw mond te nemen?
(Psalm 50:16)

Met andere woorden, ze weten niet waar ze het over hebben. En dat zien we wel steeds duidelijker worden in deze wereld. De arrogantie van de tijd tijdens de toren van Babel is nu vele malen groter. De wetenschap denkt dat ze alles voor elkaar kunnen krijgen, de rest van de wereld is elke keer weer vol verwondering als er weer wat nieuws wordt ontdekt. Van zwarte gaten tot het nieuwste technische snufje, alsof het het grootste wonder is.

We zijn schepselen die de schepping aan het ontdekken zijn. En daarin mogen wij creativiteit gebruiken, een eigen wil. Hoe mooi kan dat leven zijn, een leven door God geschapen. Dit is geen sprookje, dit is Gods creativiteit die in ons leeft. Het is geen zonde dat we de ruimte ontdekken, het is geen zonde dat we van alles uitvinden, maar het is de trots en arrogantie waarmee we ons losmaken van God.

Het is zo jammer dat onze trots in de weg staat, we kunnen niet accepteren dat er een God is die boven ons staat. En helaas zijn er ook veel christenen die zich verschuilen achter hun dogma’s en religie maar in werkelijkheid God helemaal niet accepteren in hun leven. Christenen die klagen, christenen die het allemaal beter weten. Ze zijn er van overtuigd dat God vandaag niet meer wil spreken door profeten of door dromen. Ze weten zeker dat het geestelijke leven zich beperkt tot het lezen van de bijbel.

Wij moeten anders leven dan de wereld, wij moeten niet met dezelfde verlangens en dezelfde trots doorgaan. We mogen echt in afhankelijkheid van Hem wandelen en dingen ontdekken. Maar laten we twijfelen aan onszelf, dat is helemaal niet erg, laat onze enige zekerheid in dit leven God zijn. Hij is ons leven, Hij is onze hoop. Wij hoeven Hem niets te vertellen, Hij weet wat wij nodig hebben voordat wij er ook maar aan denken.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.