Goede twijfel

Psalm 48

4 God is in haar paleizen;
Hij is er bekend als een veilige vesting.
5 Want zie, koningen hadden zich verzameld,
zij waren samen opgetrokken.
6 Zodra zij de stad zagen, waren zij verbijsterd,
zij werden door schrik overmand, zij haastten zich weg.
7 Huiver greep hen daar aan,
smart als van een barende vrouw.
(Psalm 48:4-7)

Wij met onze leuke gebouwen, hoe oud ze ook zijn, het stelt helemaal niets voor. Jeruzalem stelt ook helemaal niets voor, het is gewoon een andere plek hier op aarde. Het enige verschil hier is dat God er is als een veilige vesting. Zijn aanwezigheid doet wat met die stad, Zijn aanwezigheid doet wat met het volk Israel. En dat moet de kracht zijn van ons geloof, dat moet de bron zijn van het evangelie.

Het is God die het verschil maakt, ook in jouw leven. We kunnen wel onze mond vol hebben van de mooiste bijbelverzen, het betekent helemaal niets als God niet de inhoud van die verzen is. En dan maakt het niet uit of we reformatorisch zijn of charismatisch, in alle denominaties komt het voor. Christenen die een christendom willen zonder dat ze God er echt bij betrekken.

En nu is het de tijd dat we naar onszelf durven te kijken, kritisch over ons geloofsleven. De wereld verklaart ons voor gek en om eerlijk te zijn hebben ze daar groot gelijk in. We volgen een zelfgemaakt cocktail met bijbelverzen waar wij aan vasthouden. We hebben principes op basis van onze overtuiging en enige vorm van twijfel wordt afgewezen.

Maar sommige twijfel is in werkelijkheid een groot geloof. Twijfel aan alles wat we hebben opgebouwd als christenen, twijfel aan de liturgie, twijfel aan de christelijke routines waar we mee bezig zijn en vraag God wat echt geloof is. Dat is de beste twijfel, maak je geen zorgen dat je een afvallige wordt, want als wij echt naar Hem verlangen zal Hij ons niet laten vallen. Al die angst om de verkeerde kant op te gaan komt niet bij God vandaan.

God is trouw en als wij oprecht twijfelen aan alles wat wij van begin af aan hebben geleerd en durven te vragen om Zijn invulling te geven, zal Hij je niet laten vallen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.