Bruid

Psalm 45

14 De koningsdochter is innerlijk één en al heerlijkheid;
haar kleding bestaat uit borduurwerk van gouddraad.
15 In kleurrijk geborduurde kleding wordt zij naar de Koning geleid;
jonge meisjes, haar vriendinnen in haar gevolg,
worden bij U gebracht.
(Psalm 45:14-15)

De kerk is de bruid van Jezus. Dit gegeven is in de kerk een onderbelicht thema. Misschien kunnen we er weinig mee omdat we slechts een klein onderdeeltje zijn van de kerk. Het gaat niet over ons persoonlijk, wijzelf zijn niet de bruid van Jezus, wat kunnen wij er dan aan doen? In het nieuwe testament zijn er wel een aantal momenten waarop de kerk als bruid wordt besproken en dan gaat het vooral over het voorbereiden, het mooi maken van de bruid.

Want dat is onze taak op dit moment, als Jezus terugkomt dan is het al te laat. Dan is er niets meer voor te bereiden, dan is de bruiloft al aan de gang. De verzen die hier beschreven worden, zijn de verzen waar wij ons op moeten voorbereiden. Wij moeten onszelf er voor klaarmaken dat het moment er aan komt dat wij onszelf laten zien aan de bruidegom.

Dit is dan ook waar de kerk eigenlijk mee bezig moet zijn. We kunnen ons wel druk maken over van alles en nog wat, over de liturgie of de laatste dogma, maar een echte bruid boeit dat allemaal niet. Een echte bruid is bezig met zichzelf mooi te maken voor haar koning. Wat een mooie uitdaging hebben we als kerk, wij mogen bezig zijn in de kracht van de Heilige Geest om onszelf mooi te maken.

Dit kan ons geloof radicaal veranderen, want dan zijn we niet meer bezig met onszelf en onze mening, dan is het dat kleine stukje dat wij kunnen bijdrage aan de hele kerk. Dat kleine stukje dat wij mooi kunnen maken en samen met de hele kerk ons kunnen voorbereiden als bruid voor de komst van de bruidegom.

This entry was posted in 19 Psalmen, Bible. Bookmark the permalink.