Gods keuze

Psalm 44

3 Ú hebt de heidenvolken met Uw hand verdreven,
maar hén geplant.
U hebt de volken kwaad aangedaan,
maar hén zich laten uitbreiden.
(Psalm 44:3)

Is dat wel eerlijk? Waarom zou het volk Israel nu ten koste van andere volken mogen leven? Is dat niet een beetje een oneerlijke God? Als we kinderen hebben dan vinden we het ook niet leuk om de ene voor te trekken en de ander daar ten koste van te laten bloeden. Het klopt gewoon niet, zijn die andere volken dan geen kinderen van God?

Zo voelt het inderdaad en dat kunnen we natuurlijk ook doortrekken naar de hemel en de hel. Want waarom zouden wij die zeggen christenen te zijn wel naar de hemel mogen en zij die niks met onze religie te maken willen hebben omdat het alleen maar dood en verderf brengt naar de hel moeten? Het klopt gewoon niet, dit klinkt niet als een rechtvaardige God.

Natuurlijk is God soeverein en mag Hij doen wat Hij wil doen en daar moeten wij ons naar schikken. Of we dat nu leuk vinden of niet, maar toch klopt het niet wat hierboven beschreven staat. Zo zit God niet in elkaar en daarom moeten we altijd naar de context kijken van wat God doet. Want in al die verhalen waar mensen moesten verdwijnen was het hun zonden die het uitschreeuwde naar de heiligheid van God.

Heel plastisch gezegd, als iets niet werkt dan gooien we het weg. En zo was het bij Sodom en Gomorrah, hun zonden schreeuwden het uit naar God. En de zondvloed, men wilde niet meer luisteren. De volken in het land Kanaan, God wachtte totdat hun zonden volgroeid waren alleen dan zou Hij Israel terugbrengen. Het duurde 400 jaar.

God is een heilige God en een genadig God. En Hij wil dat we inzien dat fout gedrag Hem pijn doet. Daarom was daar het kruis. Wij christenen hebben van het kruis een goedkoop offer gemaakt maar gaan met alle gemak door met onze eigen zonden. Het klopt niet, de genade van God hoeft niet verdient te worden, maar moet wel beantwoord worden. Dit vers staat niet op zichzelf, maar het is God die de keuze maakt om het goede te belonen en het kwaad te straffen. Ook vandaag nog.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.