In perspectief

Psalm 39

6 Zie, U hebt mijn dagen een handbreed gemaakt
en mijn levensduur is voor U als niets.
Ja, ieder mens is niet meer dan een zucht,
hoe vast hij ook staat. Sela
7 Ja, de mens loopt rond in een schijnbeeld.
Ja, tevergeefs is men onrustig.
Men brengt van alles bijeen
en weet niet wie het binnenhalen zal.
(Psalm 39:6-7)

We hebben dit soort verzen verpest, met onze vrome praat overtuigen wij onszelf dat we niets waard zijn. Dat we een grote God hebben waar wij bang voor moeten zijn en wij zijn slechts poppetjes in Zijn handen. Maar deze uitleg begrijpt deze woorden niet, want dat is absoluut niet wat David bedoelt en dat kunnen we uit andere verzen wel begrijpen.

God houdt van ons en geeft om ons, wij zijn geen wegwerp materiaal voor Hem en dat weet David. En dat is dus ook niet de betekenis van deze verzen. God wil ons niet de put in praten, Hij heeft er geen behoefte aan om ons elke keer te laten weten hoe slecht we zijn. Zijn verlangen is het tegenovergestelde, dat Zijn kracht in ons leven ons heilig maakt.

Wat deze verzen wel willen vertellen is dat ons leven in het juiste perspectief moeten zien. En dat is nu net wat wij christenen in Nederland niet doen, wij hechten zoveel waarde aan dit leven hier op aarde dat we vergeten dat het gaat om het eeuwige leven. Want dit leven is slechts een schijnbeeld ten opzichte van het leven dat Jezus ons wil geven.

De wereld is zo druk bezig met het verzamelen van aardse rijkdom en dat is waar Jezus het ook over had. Alles wat we hier verzamelen gaat vanzelf kapot, maar dat wat we in de hemel verzamelen blijft bestaan. En dat is wat David bedoelt in deze verzen. Het leven hier is kort, het is zo voorbij.

Het is niet dat we niets zijn, we zijn waardevol voor God. Maar dat betekent niet dat wij aan de top staan en arrogant mogen zijn. Wees nederig en zie dit leven in het juiste perspectief. Het perspectief van een mooi leven dat de eeuwigheid door mag gaan in Gods liefde.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.