Jezelf ingraven

Psalm 39

1 Een psalm van David, voor de koorleider, van Jeduthun.
2 Ik zal mijn wegen bewaren, zei ik,
zodat ik niet zondig met mijn tong;
ik zal mijn mond met een muilkorf bewaren,
zolang de goddeloze tegenover mij staat.
(Psalm 39:1-2)

Er zal altijd geprobeerd worden om ons uit de tent te lokken. De duivel is er een ster in, ons boos maken, ons jaloers maken en ga zo maar door. Maar David heeft een keuze gemaakt, hij wil zijn leven onder controle houden. Hij wil niet vallen voor de leugens die ons mensen van het pad brengen die God voor ogen heeft.

David wil zichzelf ingraven, bewust heeft hij er voor gekozen om zijn wegen te bewaren. En dat is geen overbodige luxe, het is een keuze die wij moeten maken in dit leven. Het gaat niet vanzelf het vraagt van ons dat wij gaan geloven in het kruis. Wij geloven dat het werk van Jezus ons kracht geeft om de wet te vervullen in ons leven.

En dan gaat het niet om wettische gehoorzaamheid waarmee we gered worden, want het kruis is er om ons te bevrijden van de wet. Maar het gaat om de praktische vervulling van de wet door het kruis. Want dat is er ook en daar komen deze verzen van David van pas. Het verschil tussen het oude testament en nieuwe testament is helemaal niet zo groot. God verlangt nog steeds naar het zelfde doel in ons leven.

Geloof is dan een bewuste keuze, de keuze om onszelf te muilkorven is er niet een van wetticisme maar is een keuze van geloof. Het geloof dat er op vertrouwd dat we door Zijn kracht staande kunnen blijven.

David laat in deze verzen een verlangen zien en een verlangen is de bron van het geloof. Hij wil niets liever dan staande blijven, hij wil niet vallen voor de leugens die hem uit zijn hol willen lokken. En daar maakt hij een bewuste keuze in, hij vult zijn leven zo in dat hij niet hoeft te vallen voor de uitdagingen die op hem af komen. Want die komen er aan, ook in jouw leven. Wees daarom sterk en afhankelijk van Hem.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.