Vrienden

Psalm 38

12 Mijn geliefden en mijn vrienden staan afzijdig van mijn plaag,
zij die nauw aan mij verwant zijn, blijven van verre staan.
13 Wie mij naar het leven staan, spannen valstrikken;
wie mijn onheil zoeken, spreken schadelijke woorden
en bedenken de hele dag listen.
(Psalm 38:12-13)

Laten we dit als christenen niet meer doen, mensen die in de put zitten vertellen hoe het moet. Want vaak zijn het die woorden die een afstand creëren tussen ons christenen. We gaan allemaal door momenten dat het tegen zit en dan komen die goede adviezen, vaak zonder enige geestelijke ondergrond. Onze eigen wijsheid maakt vaak meer kapot dan dat het geneest.

David merkt in zijn moeilijke tijd dat zelfs zijn geliefden en vrienden afzijdig staan. Ze begrijpen het niet en daardoor kunnen ze het niet accepteren. En dat zien we zo vaak in de kerk, mensen die een moeilijke geestelijke periode doormaken worden vaak niet begrepen. En als ze niet begrepen worden proberen we ze met onze begrijpelijke woorden weer op het ‘juiste’ pad te brengen.

Zo werkt het niet, er is geen perfecte weg om uit de problemen te raken. We leven nu eenmaal in vijandig gebied waar de vijand ons naar het leven staat. En daar moeten we allemaal onze eigen weg in gaan en dat zal zeker niemand begrijpen. De taak van de kerk is dan ook niet om een antwoord te hebben voor onze problemen, de taak is om met ons samen te wandelen in gebed.

Want dat is waar het antwoord vandaan zal komen. Niet onze eigen dogmatische wijsheden, elke situatie is uniek. Het is Gods wijsheid waar we naar moeten verlangen en als wij dat doen zullen wij geen vrienden zijn zoals David die had. Dan zullen we echte vrienden zijn die het antwoord van God verwachten.

Wees niet afzijdig van de mensen die het moeilijk hebben, die vragen stellen over het geloof. Geef niet de standaard antwoorden, die zijn er niet. Elke worsteling is weer anders. Ga samen in oprecht gebed, een gebed dat oprecht verlangt naar het antwoord van God alleen. Het leven is echt moeilijk en dat is normaal, dat moeten we accepteren en niet met onze eigen wijsheid beantwoorden. God zal antwoorden en een goede vriend wacht samen op dat antwoord.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.