Concentratie

Psalm 25

15 Mijn ogen zijn voortdurend gericht op de HEERE, ain
want Hij bevrijdt mijn voeten uit het net.
(Psalm 25:15)

Concentratie is erg belangrijk, tijdens examens, in de topsport, op het werk. Op het moment dat we concentratie verliezen gaan we fouten maken. We kijken om ons heen en raken van het pad af. We vergeten waar we mee bezig zijn. En op het moment dat het voor ons geldt op ons werk of zelfs tijdens het koken van het avondeten, zou het dan niet van toepassing zijn op ons geestelijk leven?

Sterker nog, we hebben die concentratie meer dan wat dan ook nodig voor ons geestelijk leven anders verliezen we het. En dat weet David ook, zijn ogen zijn voortdurend op de Heere gericht. Want hij weet als hij die concentratie verliest zal zijn hoop ook ergens anders zijn. Dan is zijn hoop in wapens of populariteit of de hoeveelheid manschappen in zijn leger.

Dit is pas echt geloof, geloven in de praktijk. Het is hier al vaker beschreven, geloven is niet dat we overtuigd zijn van het kruis van Jezus, zelfs de duivel weet dat. Geloven is vertrouwen in dit leven op het werk van Jezus, op de kracht van het kruis in ons leven. En geloven houdt dan in dat we gericht zijn op Jezus en het werk dat Hij wil doen in ons leven. Geconcentreerd blijven, altijd weten dat onze enige hoop in dit leven en hierna in Jezus is.

De kerk heeft haar concentratie verloren, we zijn gericht op geld, op aantallen, op de liturgie en de manier van aanbidden en ga zo maar door. Het gaat niet meer om de kern van het evangelie, een nieuw leven waarin we vandaag de dag in mogen wandelen. Er is geen denominatie die er echt anders over denkt, het is allemaal hetzelfde. Elke keer weer komt de duivel weer met de afleiding, al lijkt het nog zo heilig en goed, het leidt af van op Wie wij werkelijk gericht moeten zijn.

Blijf geconcentreerd, maak er geen routine van, dan gaat het niet goed. We moeten op God gericht blijven, Hij moet onze focus blijven. Dan zullen we werkelijk weten welke weg wij moeten bewandelen. Dan zullen we niet afdwalen en van het rechte pad wandelen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.