Een leven in een verbond

Psalm 25

14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, samech
Zijn verbond maakt Hij hun bekend.
(Psalm 25:14)

Dit gaat over mensen die God vrezen, met andere woorden dit zijn mensen die rekening houden met God in hun leven. Ze slaan niet zomaar op eigen houtje wegen in waarvan ze zelf vinden dat het de juiste is, ze zijn afhankelijk van Gods wijsheid, ze zijn zich bewust dat God met hen meegaat.

En die mensen hebben niets te vrezen, God gaat niet achter hun rug om nog even valse plannen verzinnen. God zal altijd open kaart spelen met hen die op Hem vertrouwen. En dat is de betekenis van dit vers, David weet dat God geen verborgen agenda heeft.

Ook is het geen open agenda, het is niet dat iedereen de agenda van God onder ogen krijgt. Dat is de reden waarom Jezus in gelijkenissen sprak, mensen die God serieus nemen zullen mogen weten wat er op Zijn agenda staat. Onze relatie met God is een relatie van vertrouwen, Hij moet ons kunnen vertrouwen en wij mogen op Hem vertrouwen. In deze relatie zullen onze wegen met elke verstrengeld raken.

En dan is het God die Zijn verbond bekend maakt, Hij laat Zijn verlangens aan ons zien. Hij laat zien wat Zijn deel van het verbond is en wat ons deel van het verbond is. Hij laat zien hoe wij in perfecte harmonie met elkaar kunnen leven. Het is een keuze die wij moeten maken, willen wij God werkelijk vrezen, willen wij Hem werkelijk toelaten in ons leven? Want dan gaan we een verbond aan met onze God en Vader.

Het beeld achter dit vers is zo mooi en zo diep. Het is een leven dat verweven is met de plannen van God, het is een leven in vertrouwen en liefde, het is een leven waarin God geen geheimen heeft voor ons. Het is een leven zoals Henoch en Abraham leefden. Het is het ideaal van dit leven, het materialistische verlangen betekent dan helemaal niets meer. Wij kennen Hem en Hij kent ons.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.