Wie is de man?

Psalm 25

12 Wie is de man die de HEERE vreest? mem
Hij onderwijst hem in de weg die hij moet kiezen.
13 Zijn ziel overnacht in het goede, nun
zijn nageslacht zal de aarde bezitten.
(Psalm 25:12-13)

Wat kunnen we jaloers worden als de buurman weer met het nieuwste model aan komt rijden. Het ideaal dat ons in onze maatschappij wordt voorgeschoteld is er vooral op gericht dat we blij moeten zijn. En waar worden we blij van? Als we daar eerlijk naar durven kijken dan zijn het vaak materialistische dingen. En als we nog verder doorgraven dan komen we ook op dingen die eigenlijk niet door de beugel kunnen. Entertainment waar God niet serieus wordt genomen of dingen die in de bijbel duidelijk als zonden worden aangemerkt.

Maar David beschrijft een heel ander ideaal beeld, het beeld van de mensen die God vrezen. Want zij die God vrezen zullen door God worden onderwezen. En misschien klinkt dat niet ideaal in jouw oren, maar het is echt het mooiste leven dat we kunnen hebben. Het gaat dan niet om het lezen van de wetten, het gaat om het onderwijs dat God wil openbaren in ons hart. Het gaat dan om een afhankelijkheid in ons leven dat altijd succes zal hebben.

En dat zijn de mensen die echt een ideaal leven hebben. Zij hebben niets te vrezen, Gods zegen is op hun leven. Zij kunnen in alle rust slapen, want het is God die over hen waakt. Wanneer gaan we dit als christenen begrijpen. Dit is het ideale leven. Waarom proberen wij zoveel mogelijk uit dit leven te halen als we het echte leven uit Hem kunnen krijgen?

Sterker nog het is God die ook zal zorgen voor degene die na ons komen. En als ouder kunnen we dit heel goed begrijpen, want dit is ook wat wij voor onze kinderen willen. Want er komt een moment dat wij er niet meer kunnen zijn voor hen, maar het is God die altijd blijft zorgen.

Het ideaal is echt in God, maar dat moeten wij wel geloven. En dat is waar ons geloof werkelijk begint. Al die theoretische overtuigingen doen niets met ons leven, we hebben er weinig geloof voor nodig. Maar het moment dat wij deze verzen echt willen toepassen in ons leven dan begint het geloof pas echt.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.