De voetsporen van Jezus

Psalm 17

4 Wat de daden van de mens betreft,
ík ben overeenkomstig het woord van Uw lippen op mijn hoede geweest
voor de paden van de gewelddadige.
5 Ik hield mijn schreden in Uw sporen,
zodat mijn voetstappen niet zouden wankelen.
(Psalm 17:4-5)

Stel jezelf de vraag, loop ik in de voetsporen van Jezus? We kunnen allemaal wel leuk en gezellig samen zijn in de kerk, maar dat maakt niet het verschil in ons geloof. Dat wat werkelijk het verschil maakt in ons geloof is wat dit vers beschrijft. Het wandelen in de voetsporen van Jezus, dan weten we zeker dat we niet zullen wankelen.

We zijn deze realiteit verloren, al vele keren is het voorbij gekomen in deze overdenkingen, we leven alsof we heel ver weg van God zijn. Ons geloof is alleen voor het hiernamaals, we zien wel wat er van terecht komt. En God doet maar wat Hij wil en daar zijn wij dan het slachtoffer van en daar moeten wij ons bij neerleggen.

Maar dit vers schildert een heel ander verhaal, een verhaal waarbij God met ons wandelt. God actief betrokken is bij het ons geloof en wij actief geloven en vertrouwen op de Vader elke dage weer. We horen naar Zijn stem, we verlangen naar Zijn woorden, we zoeken naar de weg die Hij voor ons uitstippelt. Een rotsvast vertrouwen dat we in dit leven met Hem mogen wandelen.

Het wandelen in de voetsporen van Jezus is niet alleen een mooie analogie waarvan we mooie foto’s en schilderijen maken. Het volgen van Jezus is hard werk en mooi werk. Het volgen van Jezus is verlangen naar Zijn wijsheid in ons leven, naar Zijn kijk op onze werkelijkheid. Onder alle omstandigheden vertrouwen we op wat Hij tot ons spreekt.

Maak deze keuze in jouw leven dat je actief gaat zoeken naar de wil van God in jouw leven. Maak de keuze dat je wil wachten op wat God wil doen met jouw leven. Begin te luisteren, gebed is niet altijd praten, soms is het stil zijn en verlangen naar wat Hij ons te vertellen heeft. Want die voetsporen van Jezus zijn echt, en als we daarin wandelen zullen we niet wankelen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.