Moe in het leven

Psalm 6

7 Ik ben moe van mijn zuchten,
heel de nacht maak ik mijn bed nat,
doorweek ik mijn rustbank met mijn tranen.
8 Mijn ogen zijn verzwakt van verdriet,
ze zijn oud geworden vanwege al mijn tegenstanders.
 (Psalm 6:7-8)

Waar zit de kracht in deze verzen. Ze lijken zo treurig en demotiverend, kunnen we hier enige houvast aan hebben? David is moe, hij is vol van verdriet, het lijkt er zelfs op dat hij het niet meer ziet zitten. Alles wat er gebeurd is in zijn leven heeft zijn tol geëist op zijn gezondheid. Hij heeft geen kracht meer en ziet geen reden meer om ook maar een klein beetje te glimlachen.

En toch kunnen we hier in ons leven heel veel kracht uit halen. Want wat we hier zien is een man die heel dicht bij God leefde, maar in zijn leven ook door dalen ging. En op het moment dat hij door die dalen ging, hoefde hij zichzelf niet groot te houden tegen over andere mensen. Hij kon gewoon eerlijk zijn naar God.

En dat is wat wij vergeten zijn, wij zijn bang geworden dat we iets verkeerds zeggen tegen God. Er zijn mensen die God uitschelden omdat ze niet begrijpen waarom hun kind is overleden. Denk je dat God daar echt boos over wordt? God ziet veel meer in dat soort gebeden dan in alle standaard gebeden die wij er elke dag uitgooien. Onze ‘heilige’ woorden waarmee we God denken te erkennen als een hele goede God.

Als er 1 ding is dat we van de bijbel moeten leren is dat God verlangt naar echtheid in ons leven. Hij is niet op zoek naar een leven waar de perfecte woorden worden gebruikt, waar we de meest zwarte kleren aan trekken om maar te laten zien dat we God vrezen. Hij is op zoek naar ons hart, of het nu vol bitterheid is of vol vreugde. Hij wil weten wie wij echt zijn, wat er echt in ons hart leeft.

Daarom mogen er mensen zijn die twijfelen aan de goedheid van God. Want voor God is dat juist een open deur om Zichzelf te openbaren. Want die twijfel laat zien dat ze echt willen weten wie God is. En deze angstige roep van David is dan ook een open deur voor God om Zijn liefde en zorg te openbaren. God is op zoek naar mensen die oprecht zijn, niet naar mensen die de juiste woorden gebruiken. En zo mogen wij ook oprecht voor Zijn troon komen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.