Een bloemetje

1 Petrus 1

24 Want alle vlees is als gras en al de heerlijkheid van de mens is als een bloem in het gras. Het gras is verdord en zijn bloem is afgevallen. 25 Maar het Woord van de Heere blijft tot in eeuwigheid. En dit is het Woord dat onder u verkondigd is. (1 Petrus 1:24-25)

Op de een of andere manier heeft de mensheid het gevoel dat we er boven staan. We zijn niet zozeer onderdeel van deze schepping maar eerder buitenstaanders die van alles manipuleren. De wetenschap denkt alles te kunnen begrijpen en zo om te buigen in ons voordeel. De politiek denkt dat het de wet mag bepalen, het moraal zoals zij denken dat het hoort. De media denkt alles zo maar te mogen uitzenden, want we hebben de vrijheid van meningsuiting. Het liefst hebben we de kuur om voor eeuwig jong te blijven.

Het klopt niet, wij zijn onderdeel van deze schepping. We mogen weten dat we een taak hebben ontvangen van God, maar daar blijft het ook bij. Wij worden geboren en gaan weer dood en in die zin is er geen verschil met die mooie bloem in onze tuin. We bloeien even, maar op een gegeven moment verdort de bloem.

Dit is helemaal geen negatief vers, maar het is een vers die alles in perspectief zet. Zoals een boer bepaald wat een koe eet, zo zijn wij uiteindelijk ook klei in de handen van onze Schepper. En dat is juist het mooie van dit vers, we mogen weten dat wij Zijn schepping zijn, gemaakt met een doel. En het doel is niet om de mensheid op de kaart te zetten, of onszelf een naam te geven in de geschiedenis.

Het doel is een leven tot eer en heerlijk van onze Vader. En als we ons dat leren realiseren dan beginnen we te begrijpen wat nederigheid betekent. Dan beginnen we te zien dat de geest van de toren van Babel nog steeds sterk is. Nog steeds willen mensen het zelf in handen hebben en zelf iets bereiken.

En alleen als we ons realiseren dat we slechts een bloemetje zijn in de hele geschiedenis dan is het niet meer belangrijk wat wij voor elkaar kunnen krijgen, maar is het de waarheid dat van belang is. Want het evangelie zal doorgaan ook als wij er eenmaal niet meer zijn. Daar is ons doel in het leven tot eer en glorie van onze Vader.

This entry was posted in 60 1 Petrus. Bookmark the permalink.