Wat is heiligheid wel?

1 Petrus 1

15 Maar zoals Hij Die u geroepen heeft, heilig is, word zo ook zelf heilig in heel uw levenswandel, 16 want er staat geschreven: Wees heilig, want Ik ben heilig. (1 Petrus 1:15-16)

Als men een vraag beantwoord met een ontwijkend antwoord, beantwoord men niet echt de vraag. “Waar was je gisteravond?” Antwoord: “Ik was niks verkeerds aan het doen.” Het is geen echt antwoord, eigenlijk weten we helemaal niets.

Op de vraag wat ‘heilig’ betekend, antwoorden de meeste christenen met het idee dat het zonder zonden is. Maar juist dit antwoord is een ontwijkend antwoord, het verteld nog steeds niet wat heiligheid wel is. Maar God was ook heilig voordat Adam en Eva voor het eerst zondigden. Zonden waren toen nog helemaal niet in beeld.

Bij het lezen van deze verzen schrikken we eigenlijk als christenen, we zien een onmogelijke opdracht waar we nooit aan kunnen voldoen. En dat komt omdat we niet begrijpen wat heiligheid nu werkelijk is. Heiligheid is iets heel moois, het is liefde, blijdschap, vertrouwen, geduld, zelfcontrole en ga zo maar door. Wij hebben al die tijd bij heiligheid gekeken naar wat het niet was en daardoor zakte de moed in onze schoenen, maar het is tijd we gaan kijken naar wat heiligheid wel is.

God is liefde, God is blijdschap, God is geduld en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als we werkelijk leren wat heiligheid is zullen we er echt naar verlangen. Niemand heeft zin in een gevecht, niemand vindt het leuk om gehaat te worden en ga zo maar door. We willen liefde, we willen blijdschap in ons leven, we willen onszelf in bedwang kunnen houden en dat is nu precies wat heiligheid is.

God is heilig, God is goed en vol van deze heerlijke kwaliteiten. En zo mogen wij ook zijn, dat is het verlangen van God voor ons leven. Kijk niet om naar de leugens van ons oude leven, daar hoeven we niet meer tegen te vechten. We mogen nu in een leven wandelen dat heilig is, vol van de vruchten van de Heilige Geest.

This entry was posted in 60 1 Petrus. Bookmark the permalink.