De geestelijke werkelijkheid

1 Timotheus 5

21 Ik bezweer u, ten overstaan van God en de Heere Jezus Christus en de uitverkoren engelen, dat u deze dingen in acht neemt zonder vooroordeel en zonder iets uit partijdigheid te doen. (1 Timotheus 5:21)

Hoe klinkt dat in onze oren, Paulus bezweert ten overstaan van God en de Heere Jezus Christus. Het is radicaal en uit de vorige overdenking kunnen we leren dat het eigenlijk normaal moet zijn. Onze overtuiging moet komen uit de werkelijkheid van God in ons leven. Het is geen sprookje dat pas werkelijkheid wordt op het moment dat we overlijden, de hemel komt niet pas nadat we hier op aarde er zoveel mogelijk uit hebben gehaald.

En dat is een werkelijkheid waar maar weinig christenen in leven. Want Paulus bezweert bij nog iets/iemand, hij bezweert bij de uitverkoren engelen. En dat is voor ons nuchtere Nederlandse reformatorische christenen een uitspraak die mijlen ver weg staat van onze manier van geloven. Wij hebben niets met hemelse schepsels, wij begrijpen niets van elke vorm van een geestelijke wereld.

Maar die wereld bestaat en is direct gelinkt met onze werkelijkheid. Jezus zag satan naar beneden vallen op het moment dat hij de discipelen er op uit had gestuurd. Elisa zag een geestelijk leger dat hem beschermde tegen de vijand. Als wij ook eens in de geestelijke werkelijkheid konden kijken zouden wij dezelfde termen gebruiken als Paulus die hier gebruikt.

We moeten hier niet zomaar overheen lezen, ook is het het niet waard om hier een dogmatisch stuk over te schrijven alsof wij er verstand van hebben. Dit kunnen we alleen begrijpen als we het hebben ervaren. Want daarom kan Paulus dit schrijven. Hij weet hoe het in elkaar zit.

Dit is iets om zeker te weten, die wereld bestaat en wij mogen er onderdeel van zijn. Die wereld is belangrijker dan we hebben erkend al die tijd als kerk. Dit is niet weggelegd voor een charismatische hocus pocus christen, dit is voor elke christen om in te wandelen. We bidden niet voor niets tot onze Vader die in de hemelen is. Niet omdat het ver weg is, maar omdat God daar is en wij Hem daar mogen ontmoeten.

This entry was posted in 54 1 Timotheus. Bookmark the permalink.