Dat is zeker weten

1 Timotheus 5

21 Ik bezweer u, ten overstaan van God en de Heere Jezus Christus en de uitverkoren engelen, dat u deze dingen in acht neemt zonder vooroordeel en zonder iets uit partijdigheid te doen. (1 Timotheus 5:21)

Dit is niet zomaar een zin, dit zijn hele krachtige woorden van Paulus. Hij heeft het over bezweren en niet zomaar bezweren, maar bezweren ten overstaan van God. Of Paulus speelt met zijn leven of hij weet het 100% zeker. Hoe zeker zijn wij in ons leven, hoe sterk is onze overtuiging? Durven wij deze woorden van Paulus ook te gebruiken?

Tegenwoordig is religie iets dat we in onze eigen tijd moeten doen. Alles wordt in twijfel getrokken, we kunnen nergens zeker van zijn. De meeste christenen hebben niet eens praktische ervaring in het geloof. Dat schijnt niet meer te hoeven, we moeten geloof hebben zonder de ervaring van Gods handelen. Dat schijnt pas echt geloof te zijn.

Dat is onzin, geloof is een zeker weten dat God aan het werk is. Geloof is een zeker weten dat er een God is die we moeten vrezen. God beantwoordt juist geloof, het is wat Hij van ons verlangt. En dat is geloof waar deze zin vol van is, Paulus heeft zo’n vast geloof dat alles in zijn leven hierop aankomt. En Timotheus moet dat ook zo serieus nemen.

Omdat wij in een hoek gedrukt zijn en het geloof slechts een religie is geworden van regeltjes en meningen kunnen wij deze overtuiging niet meer hebben. En dat zien we ook in de praktijk van ons leven, we leven er maar een beetje op los, maar of we God werkelijk vrezen is maar de vraag.

Want dat is waarom Paulus deze woorden gebruikt, Timotheus moet luisteren naar zijn woorden omdat het de waarheid is. Hij moet luisteren omdat er werkelijk een God is waarvoor wij leven. Timotheus moet gehoorzamen naar alle woorden die hij heeft opgeschreven, niet omdat Paulus het zegt, maar omdat er een God is.

This entry was posted in 54 1 Timotheus. Bookmark the permalink.