Mooi moment

Handelingen 28

21 Maar zij zeiden tegen hem: Wij hebben geen brieven met betrekking tot u uit Judea ontvangen en ook heeft niemand van de broeders die hier gekomen zijn, iets verkeerds over u gemeld of van u gezegd. 22 Maar wij willen wel graag van u horen wat u denkt, want wat deze sekte betreft, is het ons bekend dat ze overal tegengesproken wordt. 23 En nadat zij voor hem een dag vastgesteld hadden, kwamen er velen naar de plaats waar hij verbleef. Hij legde het Koninkrijk van God aan hen uit en getuigde ervan, en hij probeerde hen, van ‘s morgens vroeg tot de avond toe, zowel uit de Wet van Mozes als uit de Profeten, te bewegen tot het geloof in Jezus. 24 En sommigen lieten zich wel overtuigen door wat er gezegd werd, maar anderen geloofden niet.  (Handelingen 28:21-24)

Voor een evangelist zijn dit mooie momenten om met beide handen aan te grijpen. Als we in Nederland evangelisatie willen doen, lopen we vaak tegen het probleem aan dat de mensen al een vooroordeel hebben. Ze hebben al zoveel gehoord over het christendom en de kerk dat ze al gelijk hun reserveringen hebben. We moeten elke keer vragen beantwoorden die niet eens uit hun eigen hart komen maar van een of andere televisie optreden.

Dit moment is dus  zo gezegd puur, de mensen zijn nog oprecht in hun verlangens. Ze hebben nog geen brieven ontvangen uit Jeruzalem, ze hebben alleen wat gehoord over de sekte en de tegenwerking die deze sekte ervaart. Ze staan open voor een dialoog op gelijk niveau, Paulus mag zijn hele verhaal vertellen.

Dit betekent niet dat ze allemaal gelijk het evangelie zullen accepteren, maar er wordt tenminste over nagedacht. Ze kunnen in alle rust en redelijkheid een beslissing afwegen. En dat is het mooiste moment in evangelisatie. Ongedwongen, vanuit een verlangend hart luisteren naar het woord van God. Een ondergrond die open ligt om het zaad van het evangelie te ontvangen.

Paulus gebruikt de geschriften om te laten zien dat Jezus werkelijk de vervulling is van de beloften van God. En de joden hebben de keuze om dit evangelie te accepteren. In ons eigen leven hebben we ook vaak het probleem van onze omgeving die al zoveel informatie over ons heen gooit. Sommige overtuigingen die wij hebben slaan helemaal nergens op maar we kunnen het niet over ons hart halen om ze los te laten.

Het zou goed zijn als we eens naar een bijbelstudie gaan waar mensen zijn die niet denken zoals wij denken. Even met een open hart luisteren naar wat andere mensen te vertellen hebben. Het zou ons echt helpen om de waarheid te ontvangen in ons leven.

 

This entry was posted in 44 Handelingen. Bookmark the permalink.