Echtheid

Lukas 19

47 En Hij gaf dagelijks onderwijs in de tempel, en de overpriesters en de schriftgeleerden en ook de leiders van het volk probeerden Hem om te brengen. 48 En zij vonden niets wat zij zouden kunnen doen, want heel het volk hing Hem aan terwijl het naar Hem luisterde. (Lukas 19:47-48)

In onze tijd lijken mensen niet meer geïnteresseerd in het evangelie. Ze zien het als een raar verhaaltje dat verzonnen is en geen waarde toevoegt aan hun leven, of ze worden afgeschrikt door de bekrompenheid van het leven dat er bij het christendom lijkt te horen. En zo zijn er nog vele andere redenen om maar niet te hoeven luisteren naar het evangelie.

Hier zien we dat Jezus in de tempel aan het preken is en het hele volk hangt Hem aan. Ze zijn aan het luisteren naar wat Jezus te vertellen heeft ze zijn werkelijk geïnteresseerd. Hoe zou dat nu komen? Is het omdat Jezus zo’n charismatische man is die met veel overtuiging iets kan overbrengen, een man die goed zou zijn in het verkopen van encyclopedieën?

Natuurlijk niet, het heeft te maken met het evangelie dat Hij predikt. De woorden van Jezus zijn anders, ze voelen echt, ze raken het hart aan. Jezus heeft geen omhaal van woorden nodig, Jezus heeft niet een charisma nodig om aan te spreken. Deze woorden die doorboren elke pijn, elke zonde en openen ogen voor een geestelijke werkelijkheid die we niet zomaar kunnen zien.

De wereld wordt overladen met oppervlakkige informatie, steeds meer, elk moment van de dag krijgen we nieuwe informatie die nauwelijks onze aandacht waard is. Maar we zijn verslaafd, we schijnen alles te moeten weten anders komen we tekort, horen we er niet meer bij. En als we dan met een afgezwakt evangelie komen dan zullen we het hart niet raken.

Een evangelie dat mensen vertelt dat ze gered kunnen worden van hun zonden door het kruis van Jezus raakt mensen niet meer aan. En dat is ook niet het evangelie dat Jezus hier de mensen leert. Het evangelie bestaat niet uit 5% van de evangeliën, het evangelie is wat Jezus bracht, het Koninkrijk van God. En dit is het evangelie wat werkelijk harten zal doordringen.

Echtheid is wat mensen moeten horen, echt zijn in ons handelen, echt zijn in ons bidden, echt zijn in onze liefde voor God. Dat is waar het evangelie moet beginnen en dan komen we vanzelf bij het kruis uit waar Jezus echt vol van liefde Zijn leven aan ons gaf. In deze tijd waarin mensen worden overladen met de grootste onzin moeten we het hart aanraken met een evangelie dat laat zien dat God werkelijk naar ons hoort als wij tot Hem gericht zijn. Echtheid is wat in ons evangelie moet doorklinken.

Onze dogma’s oplepelen zal mensen niet aanraken. Dat is precies wat de religieuze leiders al die tijd hadden gedaan. Voor elk probleem hadden ze een goed geformuleerd antwoord, maar mensen horen het wanneer het niet echt is. Jezus sprak de mensen aan omdat Hij voor de troon van God leeft en daaruit spreekt. Spreken wij vanuit onze ervaring of vertellen wij mensen een evangelie dat uit theologische boeken komt?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.