Doe iets

Lukas 19

23 Waarom hebt u mijn geld dan niet bij de bank in bewaring gegeven? Dan zou ik het ook bij mijn komst met rente hebben kunnen opeisen. 24 En hij zei tegen hen die bij hem stonden: Neem dat pond van hem af en geef het aan hem die de tien ponden heeft. 25 Zij zeiden dan tegen hem: Heer, hij heeft al tien ponden. 26 Want ik zeg u dat aan eenieder die heeft, gegeven zal worden. Maar van hem die niet heeft, zal ook afgenomen worden wat hij heeft. (Lukas 19:23-26)

Deze laatste dienstknecht had echt helemaal niets gedaan met het muntstuk dat de eigenaar had gegeven. Zelfs het op de bank zetten voor een beetje rente was teveel gevraagd, daarom neemt de eigenaar deze ene pond ook weg en liet het aan degene geven die tien ponden had.

Jezus laat de omstanders in het verhaal de eigenaar vragen waarom hij dat doet. Blijkbaar is het geen eerlijke verdeling, diegene die er tien heeft, krijgt nog meer. Maar dan laat Jezus de eigenaar een heel duidelijk antwoord geven: op het moment dat we hebben, zullen we ontvangen, maar op het moment dat we niets hebben zal alles ons worden afgenomen.

Op het moment dat wij geen inspanning leveren, zullen wij absoluut niets terug mogen verwachten. Sterker nog, dat wat wij als onderpand hebben gekregen in dit leven zal ons ook worden afgenomen. Jezus wil zeggen: als wij in ons leven met de pet er naar gooien zullen we niet moeten denken dat we in het eeuwige leven opeens wel alles voor elkaar krijgen. Het eeuwige leven is niet het antwoord op al onze problemen, het eeuwige leven wordt voorbereid in dit leven.

Maar op het moment dat wij hier hebben laten zien dat we iets doen met de verantwoordelijkheid die God ons gegeven heeft, zullen we meer ontvangen. Soms krijgen we het idee dat na onze tijd hier op aarde opeens alles wordt opgelost, maar dat is niet zo. Nu is het de tijd dat we een basis leggen voor het eeuwige leven. Nu is het de tijd dat we de verantwoordelijkheid nemen die God ons geeft. En deze werken zullen bepalen hoe wij in het eeuwige leven zullen staan.

Doe iets, laat deze tijd niet aan je voorbij gaan. Dit is de enige kans die we hebben om te laten zien wat we waard zijn. De duivel heeft ons doen geloven dat er na het kruis niets meer is. De duivel heeft ons doen geloven dat alles pas na dit leven gaat beginnen. De duivel heeft ons doen geloven dat het Gods genade is en dat wij gewoon met ons leventje ons eigen weg kunnen gaan. Ja het is genade, maar wat doen wij met die genade, begraven wij de genade die wij hebben ontvangen? Doe iets.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.