Passiviteit

Lukas 17

34 Ik zeg u: In die nacht zullen er twee op één bed zijn. De één zal aangenomen en de ander zal achtergelaten worden. 35 Twee vrouwen zullen samen malen. De één zal aangenomen en de ander zal achtergelaten worden. 36 Twee zullen er op de akker zijn. De één zal aangenomen en de ander zal achtergelaten worden. 37 En zij antwoordden en zeiden tegen Hem: Waar, Heere? En Hij zei tegen hen: Waar het lichaam is, daar zullen de gieren zich verzamelen. (Lukas 17:34-37)

Jezus heeft uitgelegd dat op het moment dat Hij komt iedereen zal zien dat Hij komt. En op dat moment zal ook gelijk duidelijk worden wie er door Hem aangenomen zullen worden. Wat een heerlijk moment zal dat zijn wanneer we opeens worden opgenomen en de vervulling van deze beloften mogen meemaken. Maar wat een machteloos moment zal het zijn wanneer degene naast ons wel wordt aangenomen, maar wij niet.

Hoeveel van de mensen die achter blijven zullen op dat moment zich realiseren wat er fout is gegaan maar er niets meer aan kunnen veranderen? En dat is ook waarom Jezus deze boodschap aan de discipelen geeft. Dat moment zal komen en wij zullen er dan niets meer aan kunnen doen. Daarom is het nu de tijd dat wij actief bezig zijn met ons geloof en het Koninkrijk van God, we moeten niet wachten tot een ander moment, want elk moment kan het de tijd zijn.

Het laatste vers beschrijft daarna een wonderlijke vraag van de discipelen. Als reactie op wat Jezus hier verteld vragen de discipelen heel simpel: waar? Maar wat bedoelen ze met deze vragen? Willen ze weten waar Jezus terug komt? Willen ze weten waar dit alles gaat gebeuren? Het zou kunnen dat dit een vraag is vanuit de gedachte dat zij het volk van God zijn. Zal dit dan over de hele aarde gebeuren of alleen in Israël?

Vanuit het antwoord van Jezus kunnen we wel begrijpen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over ‘waar’. Het zal een natuurlijk verloop hebben, het zal gaan zoals het moet gaan. Jezus vraagt aan hen om actief te zijn in het geloof, de passie voor God niet los te laten. Daarin moeten ze actief blijven, maar in alles wat God zal doen, mogen ze passief blijven, het zal gaan zoals het moet gaan.

Daar waar Jezus deze boodschap heeft gegeven zodat wij actief bezig  zijn met het Koninkrijk van God, is het hier waar wij passief moeten zijn. Hier kunnen wij niets aan veranderen, dit is het werk van God, Hij zal dit doen. Wij moeten onze keuze duidelijk maken en voor de rest mogen we vertrouwen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.