Smakeloze christen

Lukas 14

33 Zo kan dan ieder van u die niet alles wat hij heeft, achterlaat, geen discipel van Mij zijn. 34 Het zout is goed, maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het smakelijk gemaakt worden? 35 Het is niet geschikt voor het land en ook niet voor de mesthoop: men gooit het weg. Wie oren heeft om te horen, laat die horen. (Lukas 14:33-35)

Zout is om smaak te geven, als zout zijn smaak kwijt is dan is er geen reden om het zout te gebruiken in het eten, of welke andere reden dan ook. Als we dit voorbeeld van Jezus tot ons laten doordringen dan gaan we begrijpen hoe nutteloos een lauw christelijk leven is. De hele reden om onszelf christen te noemen is dan kwijt.

Zijn wij smakeloze christenen, christenen die niet het licht van Jezus uitstralen in de wereld? Want dat is de boodschap van Jezus. Na zoveel gelijkenissen, na zoveel lessen over het serieus volgen van Jezus moet het ons toch wel duidelijk zijn dat we Jezus niet als een zachtgekookt eitje kunnen volgen. We moeten ons hele leven voor Hem inzetten, we moeten alles naast ons neer durven te leggen en Hem met ons hele leven volgen.

Ben ik een smakeloze christen? Dat is de vraag die we onszelf moeten stellen naar aanleiding van deze boodschap van Jezus. Kunnen mensen aan mij proeven dat ik anders ben, dat mijn leven compleet is veranderd door het volgen van Jezus? Kunnen mensen proeven dat ik anders ben omdat Jezus in mijn leven is geopenbaard?

Want als dat niet zo is, wat is dan nog het nut van ons christen zijn. Jezus wil ons leven compleet veranderen en dat kan alleen als we Hem voor de honderd procent volgen. Als je mij niet voor de honderd procent volgt, wat is dan het nut dat je mij volgt? Je volgt mij dan voor eigen gewin, je bent dan alleen maar bezig om een beetje van mij te hebben en een beetje van de wereld. Je volgt mij niet werkelijk.

Het is nutteloos, het is als zout dat zijn smaak heeft verloren. Het is confronterend, maar het is de waarheid, het is het leven dat Jezus voor ogen heeft. Een leven dat smaakvol is. Een leven dat veranderd omdat we Jezus volgen.

 

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.