Controversieel

Lukas 13

10 En Hij gaf onderwijs op de sabbat in één van de synagogen. 11 En zie, er was een vrouw die achttien jaar lang een geest had die haar ziek maakte en zij was kromgebogen en kon zich in het geheel niet oprichten. 12 En toen Jezus haar zag, riep Hij haar bij Zich en zei tegen haar: Vrouw, u bent verlost van uw ziekte. 13 En Hij legde de handen op haar en zij werd onmiddellijk weer opgericht en verheerlijkte God. (Lukas 13:10-13)

De setting kon haast niet meer controversieel zijn. Omringt door mensen die streng religieus zijn, gaat Jezus iets onverwachts doen. En dat gaat niet bij deze mensen, want alles moet in een vast ritueel verlopen. Had Jezus niet kunnen wachten, ze had dit probleem al 18 jaar, een dagje extra had toch niet veel uitgemaakt?

Maar is het Jezus nu juist niet te doen om die confrontatie? Want Hij had echt wel kunnen wachten tot de volgende dag, maar Hij kiest er bewust voor om in deze setting deze vrouw er bij te halen. Demonstratief laat Hij zien wat Hij al die tijd al aan het doen is, mensen bevrijden.

Dit is God, Hij wil confronteren, Hij wil dat wij uit de tent worden gelokt. De gedachte van ‘het gaat toch altijd zo’, is een hele gevaarlijke gedachte. Dat is een gedachte van mensen die niet zelf nadenken maar trouw volgen wat de traditie heeft vormgegeven. Jezus confronteert om daarmee ons aan het denken te zetten, Hij confronteert ons om zo onze gedachten te slijpen.

Vers 10 begint zo mooi, Jezus gaf onderwijs en de boodschap kan haast niet sterker. Die lieve preken die we op zondag horen, met theologische inzichten die niets doen met ons leven dan ons kennis geven, het confronteert niet. Maar dat is wat de preek wel moet doen, het moet ons confronteren, het moet ons aan het denken zetten, het moet ons leven veranderen. Elke keer weer.

We kunnen onszelf niet zien als kleine lieve mensjes, we zijn monsters die elke keer weer geconfronteerd moeten worden met de geestelijke werkelijkheid. De tradities die er elke keer weer insluipen, we moeten bereidt zijn om ze elke keer weer te analyseren. We moeten ze tegen het licht durven te houden, het licht van het evangelie, het licht van de Heilige Geest.

Wees niet verbaasd als Jezus iets in ons leven doet dat we niet zouden verwachten. Hij doet het om ons aan het denken te zetten. Wees oprecht in het geloof en laat God zijn werk doen en niet de traditie.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.