Het perfecte leven

Lukas 12

31 Maar zoek het Koninkrijk van God en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. 32 Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven. 33 Verkoop uw bezittingen en geef de opbrengst weg als liefdegave. Maak voor uzelf beurzen die niet verslijten, een schat die niet opraakt, in de hemelen, waar de dief niet bij komt en die door de mot niet aangetast wordt. 34 Want waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn. (Lukas 12:31-34)

Hoe ziet het perfecte leven in Nederland er uit? Twee kinderen, twee banen, de één part-time de ander fulltime, een huis met een hypotheek, twee auto’s waarvan één natuurlijk een leasebak, twee keer op vakantie in een jaar en ga zo maar door. Het is perfect uitgestippeld voor ons en we zijn er nog trots op ook. En de christelijke versie verschilt nauwelijks met die van de wereld.

Hoeveel van ons leven is werkelijk gericht op het vergaren van schatten in de hemel? Jezus zegt niet voor niets dat men hun aardse bezittingen moeten verkopen en het weg moet geven, zodat men op iets anders gericht kan zijn. We zullen dit vers niet snel tegen komen in een preek op zondag. Want dit vers is net iets te radicaal, het is net iets te ver van onze bed.

Maar dat is wat Jezus precies is, Hij is radicaal, Hij is ver van deze wereld verwijderd. Jezus zegt niet voor niets dat zij het Koninkrijk van God hebben ontvangen. Dat koninkrijk staat in contrast met deze wereld en als we dat koninkrijk aan het zoeken zijn zullen we niet de wereld vinden. Als dat koninkrijk de kern wordt van ons leven, dan is ons leven anders dan dat van de wereld.

Hoe graag zouden we hier overheen willen lezen, want dit is het laatste dat wij willen doen. Men wil graag lezen dat we niet alles hoeven te verkopen. En dat staat er inderdaad ook niet. Jezus vraagt niet om alles te verkopen, Hij vraagt om dingen die wij hebben te verkopen en het weg te geven aan de armen. Hij vraagt niet om dat beetje extra dat we aan het einde van de maand over houden weg te geven. Hij vraagt om iets dat van ons is, iets dat wij al hebben op marktplaats te zetten en dat geld weg te geven.

We hebben kinderen om voor te zorgen, de mensen om ons heen zullen ons voor gek verklaren. Deze woorden van Jezus zijn niet van deze tijd, het is vandaag de dag niet makkelijk om Jezus zo radicaal te volgen.

En dat klopt en is dat nu niet precies het teken dat we misschien iets verkeerds doen? Is dat nu niet het teken dat we in werkelijkheid helemaal geen buidel hebben voor hemelse schatten? Gaat onze energie niet op aan dat wat Jezus vraagt om te verkopen? We willen er over heen lezen, maar waarom nemen we dit niet in gebed voor onze Vader? Laten we eerlijk zijn naar God en Hem vragen wat we moeten doen. Laat de analyse van God ons vertellen of wij rijkdom aan het vergaren zijn in de hemel of niet.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.