Oprecht geloof

Lukas 11

37 Toen Hij dit zei, vroeg een Farizeeër aan Hem of Hij bij hem de middagmaaltijd wilde gebruiken. Hij ging naar binnen en ging aanliggen. 38 Toen de Farizeeër dat zag, verwonderde hij zich erover dat Hij Zich niet eerst gewassen had voor het middagmaal. 39 Maar de Heere zei tegen hem: Welnu, Farizeeën, u reinigt de buitenkant van de drinkbeker en van de schotel, maar uw binnenste is vol roofzucht en boosaardigheid. (Lukas 11:37-39)

Alles is zo nep in deze wereld. Vrouwen gaan naar de plastische chirurgie om er nog nepper uit te zien. We kopen de auto omdat we de mensen om ons heen wat willen laten zien. We acteren er op los om maar vooral niet de gaten in ons huwelijk te laten zien. En ga zo maar door, alles is één grote show om de buitenwereld maar te laten zien dat het met ons perfect gaat.

Maar als er maar één ding zou zijn waar God een hekel aan heeft dan is het hypocrisie. Het woord nep is wat Jezus uitspuugt. Hij heeft liever dat we echt heet zijn of echt koud, maar dat lauwe waarin we wel wat religieus acteren, maar in werkelijkheid we geen liefde voor God hebben, Jezus haat het.

Maar het lijkt bij ons mensen ingebakken. Het zijn niet de hollywood acteurs die een prijs moeten krijgen, het is de hele wereld. Van groot tot klein zijn we bezig met acteren, dagelijks moet onze omgeving vooral niet denken dat er iets mis is met ons.

En als christenen is er weinig verschil. Als we zondag in de dienst zitten en de mensen zouden weten wat er de rest van de week gebeurd is, wat we allemaal gezien hebben, klopt het dan wel met ons nette pak en ons vroom zingen? Als we geld in de collecte doen, is het werkelijk voor God? Als we onze bijbel open doen, is het werkelijk omdat we God willen horen spreken in ons leven?

En dat is waar Jezus nu zo hard tegen in gaat. Deze Farizeeër is verwonderd omdat Jezus Zich niet aan de culture gebruiken houdt van die tijd. Want het is zo belangrijk om er bij te horen, het is zo belangrijk om er bij te passen.

Maar dat is precies het probleem. Het gaat niet om de buitenkant, het gaat om de binnenkant. Het gaat er om dat wij eerlijk zijn met God, dat we echt zijn voor Zijn troon. Al die menselijke regeltjes, zelfs in de kerk, leiden ons alleen maar af van een oprecht geloof, een hart dat werkelijk zoekt naar wat God wil in ons leven.

Het gaat om ons hart, het gaat om een oprecht geloof. Laten we daar hard aan werken. Laten we werkelijk op zoek gaan naar het Koninkrijk van God.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.