Het goede deel

Lukas 10

38 Het gebeurde, toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis. 39 En zij had een zuster die Maria heette, die ook aan de voeten van Jezus zat en naar Zijn woord luisterde. 40 Maar Martha was druk bezig met bedienen. Nadat zij erbij was komen staan, zei zij: Heere, trekt U het Zich niet aan dat mijn zuster mij alleen laat bedienen? Zeg toch tegen haar dat zij mij helpt. 41 Jezus antwoordde en zei tegen haar: Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. 42 Slechts één ding is nodig. Maria heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen. (Lukas 10:38-42)

Dit leuke zondagsschoolverhaal is eigenlijk best confronterend. Jezus gaat bij twee zussen op bezoek, Maria is degene die gelijk aan de voeten van Jezus gaat zitten om te horen naar Zijn woorden. Martha is bezig met een goede gastvrouw te zijn. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn voor dit hoog bezoek.

Ook in onze tijd zou Maria gezien worden als een dromer die niet in de realiteit staat. Martha zal degene zijn die de meeste respect krijgt, zij werkt hard en heeft alles op orde. En ook nu zijn er mensen die zichzelf vaak meer met Martha kunnen identificeren dan met Maria. Mensen die praktisch zijn en graag de handen uit de mouwen steken. Ze zien het zelfs als een compliment om vergeleken te worden met Martha, want dat betekent tenminste dat ze hardwerkend zijn.

En die gedachte is wat er ook leeft in Martha, zij is hard aan het werken om te dienen, wat kan daar nu fout aan zijn. Voor haar is dit het meest belangrijke op dit moment en haar zus die is haar daarin niet aan het helpen. En het begint te malen in haar gedachten, ziet haar zus niet dat er wel wat belangrijkers te doen is dan daar een beetje op de grond te zitten? En daar gaat het fout.

Voor Martha is dit dienen het belangrijkste in haar leven. Haar hoofd is vol van alles wat er moet gebeuren, ze wil alles op orde hebben. Ze ziet niet dat er nog iets belangrijkers is en daarom vraagt ze Jezus om Maria terecht te wijzen zodat ze ook met dit belangrijke werk bezig kan zijn.

En dan komt het keerpunt, want Jezus wijst haar er op dat deze luie Maria die hier maar een beetje zit te hangen het goede deel heeft gekozen. De komst van Jezus was niet om Hem te dienen en maar druk te zijn, de komst van Jezus moest een zegen zijn voor dit huis. En dat zag Maria, Maria wil ontvangen van Jezus, Maria wil drinken van dit levende water dat Jezus wil geven.

Het is confronterend, want hoeveel van ons zijn in werkelijkheid als Maria? Hoeveel van ons zijn druk met zoveel dingen dat ze helemaal geen tijd hebben om te ontvangen van Jezus? Zitten wij werkelijk aan de voeten van Jezus? Nemen wij de tijd om Jezus te laten spreken in ons leven? Kiezen wij het goede deel?

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.