Jezus geeft hoop

Lukas 8

49 Terwijl Hij nog sprak, kwam er iemand van het huis van het hoofd van de synagoge en zei tegen hem: Uw dochter is gestorven; val de Meester niet lastig. 50 Maar toen Jezus dat hoorde, antwoordde Hij hem: Wees niet bevreesd, geloof alleen, en zij zal behouden worden. (Lukas 8:49-50)

En weer draait het om geloof. Weer vraagt Jezus van iemand om te blijven geloven ondanks die nieuwe onthullingen. Want blijkbaar is er geen hoop meer voor het meisje, ze is overleden. En dat is dan de grens van Gods macht, of in ieder geval de grens van wat Jezus kan doen, volgens deze boodschapper.

Maar Jezus richt zich nu tot de vader van het meisje en vertelt hem dat hij moet geloven en dan zal zij behouden worden. Nu heeft de vader de keuze tussen wat die ‘iemand’ kwam vertellen of wat Jezus hem vertelt.

Hoe vaak krijgen wij niet een nieuwe update te horen die ons de moed in de schoenen doet zinken? Hoe vaak wordt er ons niet verteld dat er geen hoop meer is? De dood is ingetreden, het laatste stukje hoop dat er nog was is vergaan. En dat terwijl Jezus kostbare tijd heeft verknoeid met deze vrouw die Zijn kleren aanraakte. Als we het zo bekijken dan komt het eigenlijk best wel dichtbij, dan is dit best wel een realistische situatie in ons leven.

De woorden van de boodschapper: ‘val de Meester niet meer lastig’, zijn geen woorden van respect. Het zijn woorden vol ongeloof, val maar niet meer lastig want Hij kan er ook niets meer aan doen. En dat laat zien hoe vroom de leugens vaak zijn. Val God niet lastig met je problemen, accepteer de situatie maar.

Maar Jezus verlangt naar geloof. En dat is de keuze die deze man nu heeft. Blijft hij geloven in Jezus, blijft hij verlangen naar een wonder, of luistert hij naar de woorden van de boodschapper? En dat is vaak ook de keuze die wij in het leven hebben. Naar welke woorden luisteren wij, naar de beloften van God of de woorden van de boodschapper?

De woorden van de boodschapper brachten angst, de woorden van Jezus gaven hoop. Daarom laat Jezus weten dat hij niet bevreesd hoeft te zijn. Laten we weer hoop in ons hart hebben, hoop voor Gods hand in ons leven. Wat onze situatie ook is, God heeft een antwoord, laten we daarop vertrouwen.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.