Werkelijke verlossing

Lukas 6

37 Oordeel niet en u zult niet geoordeeld worden; veroordeel niet en u zult niet veroordeeld worden; laat los en u zult losgelaten worden. (Lukas 6:37)

In andere vertalingen staat in plaats van loslaten, vergeven. Op het moment dat wij vergeven zullen wij ook vergeven worden. Voor Gods genade hoeven wij helemaal niets te doen, het is Zijn genade. Toch zitten er voorwaarden aan vast, voorwaarden die voor God heel erg belangrijk zijn.

Op het moment dat wij niet in vrede met onze naaste leven is God ook terughoudend in Zijn vergeving. Op het moment dat wij in vijandschap leven met andere mensen brengen wij zelf God in een positie waarin Hij wacht totdat wij helemaal vrij zijn. De woorden die hier gekozen zijn door de herziene statenvertaling zijn eigenlijk helemaal niet zo slecht. Op het moment dat wij onze boosheid en trots durven los te laten is het God die alles wat tussen ons en Hem in staat loslaat.

Maar waarom? Is Zijn genade dan beperkt? Nee, Zijn genade is niet beperkt, maar op het moment dat Hij ons gaat vergeven terwijl wij anderen niet vergeven ontstaat er een probleem. Want dan begrijpen wij niet wat het betekend om vergeven te zijn. God kan ons dan nog zoveel vergeven, wij zullen het nooit werkelijk kunnen ontvangen. Wij willen dan alleen maar vergeving om zelf bevrijd te zijn van een last, waar we toch niet van verlost kunnen worden als we anderen niet vergeven.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld, het gaat gewoon niet. Zolang wij nog haat koesteren naar anderen, kan God ons niet vergeven, kan Hij ons simpelweg niet bevrijden. Wijzelf staan dan in de weg, wij zijn dan degene die de genade in de weg staan.

Als wij werkelijk bevrijding willen van onze zonden zullen wij eerst moeten leren begrijpen wat het is om bevrijdt te worden van de haat in ons hart. Wij zullen eerste alles moeten loslaten dat wij vasthouden tegenover andere mensen. Verlossing is niet slechts onze schuld niet meer voelen. Verlossing is dat we helemaal niets meer met haat en onbarmhartigheid te maken willen hebben. Dat is verlossing, dan is het God in ons leven komt en ons laat zien wat het is om werkelijk barmhartig te zijn.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.