Gods kijk op ons leven

Lukas 6

37 Oordeel niet en u zult niet geoordeeld worden; veroordeel niet en u zult niet veroordeeld worden; laat los en u zult losgelaten worden. 38 Geef en aan u zal gegeven worden: een goede, vastgedrukte, geschudde, overlopende maat zal men u in de schoot geven, want met dezelfde maat waarmee u meet, zal er bij u ook gemeten worden. (Lukas 6:37-38)

Dit is vreemd voor ons, God is genadig en heeft ons alles gegeven. Uit genade hebben wij het eeuwige leven ontvangen, wij zullen niet geoordeeld worden op basis van ons leven, want Jezus heeft voor ons betaald. En daar gaat het fout. Want het leven is niet statisch, op het moment dat wij gered zijn, betekent het niet dat alles in een keer koek en ei is.

Ons leven hier is nog steeds van belang voor Jezus. Nog steeds kijkt Hij naar wat wij doen, hoe wij het doen en wat onze motivatie is. Ons leven wordt niet bepaald door een God die maar lukraak wat doet, maar ons leven wordt bepaald door hoe wij nu leven en daar kijkt God naar. En dat geldt vooral voor de christenen, omdat zij in die diepere relatie met Hem horen te leven.

Dat zien we elke keer in de bijbel, op het moment dat mensen dichterbij God leven wordt hun leven onder een groter vergrootglas gelegd. Waar de grootste zondaar met heel veel dingen wegkomt, is het degene die heel dicht bij God leeft die zwaar wordt gestraft. Kijk naar David, Elia of Mozes. De fouten die zij maken hebben zoveel andere mensen ook gemaakt en toch is hun straf radicaal en lijkt het bijna buiten proporties.

God kijkt juist nu naar de details van ons leven, want wij zijn volgelingen van Jezus. God kijkt naar ons of wij genadig zijn naar andere mensen, want zo zal Hij ook naar ons zijn. Als wij altijd maar een oordeel klaar hebben over andere mensen, is het God die ons de balk in onze eigen ogen wil laten zien. Als wij zuinig zijn en onze portemonnee dicht houden voor hulpbehoevenden, hoeven wij niet verbaasd te zijn dat God ook zuinig wordt met ons.

Dit is het koninkrijk van God en het liefst willen we als kinderen van God leven in de speeltuin waar we alles mogen doen en laten zoals we dat willen. Maar zo werkt dat niet voor een christen, nu is de tijd dat we gaan inzien dat onze wandel nog steeds of juist nu belangrijk is voor God. Want onze wandel bepaald hoe God met ons omgaat.

God is genadig en vergeeft ons altijd als wij er om vragen. Maar nu we christen zijn moeten we weten dat God naar ons kijkt en ons leven benadert zoals wij wandelen. Als wij altijd klagen, als wij altijd slecht spreken over anderen, hoe zal God ons leven zegenen?

 

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.