Profetie: taakomschrijving

Lukas 1

76 En jij, kind, zult een profeet van de Allerhoogste genoemd worden, want je zult voor het aangezicht van de Heere uitgaan om Zijn wegen gereed te maken, 77 en om Zijn volk kennis van de zaligheid te geven in de vergeving van hun zonden 78 door de innige gevoelens van barmhartigheid van onze God, waarmee de Opgang uit de hoogte naar ons omgezien heeft, 79 om te verschijnen aan hen die gezeten zijn in duisternis en schaduw van de dood, en om onze voeten te richten op de weg van de vrede. (Lukas 1:76-79)

Een taakomschrijving. De lat ligt wel erg hoog voor Johannes en dat terwijl hij nog maar 8 dagen oud is. Moet hij dit allemaal voor elkaar zien te krijgen? Moet hij niet even in zijn pubertijd los kunnen gaan even kunnen genieten van alles hier op aarde?

Dit is geen taakomschrijving van de ouders. De ouders die de lat hoog leggen voor hun kind, ze moeten naar muziekles, ze moeten sporten, ze moeten het beste kunnen bereiken. Het gebeurt vaak dat een kind onder het juk van de ouders uit wil, deze zware last niet wil dragen, maar het zelf wil uitvinden. Want in dit geval kunnen de ouders alleen maar aanmoedigen, maar het kind moet het zelf doen.

Maar dit is een profetie over het leven van Johannes, Gods plan met zijn leven. Gods plan dat veeleisend is. En dat kan alleen maar veeleisend zijn omdat God alle middelen zal geven om het te kunnen bereiken. God wil dit niet uit handen geven, Hij wil Johannes gebruiken maar op Zijn voorwaarden en in Zijn kracht.

En dit is het doel van Johannes en dat is niet te hoog gegrepen, want het is God die het wil doen, het is Gods kracht en wijsheid waardoor Johannes dit werk mag doen. Wat voor doel zou God eigenlijk met ons leven hebben? Wat zou God willen bereiken in deze wereld door ons leven? Het zal altijd meer zijn dan wij voor ogen hebben.

Zolang we blijven kijken naar wat andere mensen hebben bereikt, zullen we nooit zien wat God wil doen in ons leven. Want God wil ook profeteren over ons leven. God wil ons ook laten weten wat Hij wil doen in ons. Maar staan we daar voor open?

Het zal altijd groter zijn dan wat wij nu in eigen kracht bereiken, want dan zal het Gods kracht zijn die het doet in ons leven. Zijn kracht die ons laat doen wat het beste is voor ons leven. Zoek naar Gods verlangen voor jouw leven, zoek naar wat Hij in gedachten heeft. En dat is niet altijd als zendeling naar het buitenland gaan, maar het is wel altijd wandelen in Zijn Heilige Geest.

This entry was posted in 42 Lukas. Bookmark the permalink.