Vissenkom

Romeinen 14

7 Niemand van ons leeft immers voor zichzelf, en niemand sterft voor zichzelf. 8 Want als wij leven, leven wij voor de Heere en als wij sterven, sterven wij voor de Heere. Of wij dan leven of sterven, wij zijn van de Heere. (Romeinen 14:7-8)

We zijn allemaal schepsels of we het nu willen of niet, God heeft ons geschapen. En aan deze realiteit kunnen we niets veranderen, zelfs het ontkennen ervan zal het nooit ongedaan maken. Maar de wereld zou het zo graag willen, ze zijn vol van zichzelf, vol van wat ze kunnen bereiken.

16 Want al wat in de wereld is: de begeerte van het vlees, de begeerte van de ogen en de hoogmoed van het leven, is niet uit de Vader, maar is uit de wereld. (1 Johannes 2:16)

Wij moeten uit God leven, Hij is onze bron, Hij is onze kracht in het leven. Niets hier op aarde, ook niet de kracht waarmee wandelen is uit onszelf, het komt uit God. Daarom spreekt Paulus over een leven en een sterven voor God. Dat houdt niet in dat we sterven voor het evangelie, maar het houdt in dat alles in ons leven voor God is.

Het is als het leven van een vis in een aquarium. De vissen zitten daar omdat de eigenaar dat leuk vindt. De eigenaar heeft het aquarium gekocht, voor de spullen die er in zitten gezorgd en de vissen gekocht. De eigenaar bepaalt wat ze te eten krijgen en wanneer.

Het is misschien niet een populaire gedachte, maar het is wel de boodschap die Paulus hier geeft. Ons leven is voor God, Hij is onze Schepper en wij leven uit Zijn handen. Wij leven voor Hem en Hem alleen. En dat moet ook onze houding zijn in het leven. Alles wat hier bovenuit wil stijgen is trots, is de wereldse manier van denken. Wij leven voor God en sterven voor God.

Het mooie in dit hele verhaal is Gods karakter. Want Hij heeft ons niet in een vissenkom gestopt, maar op een wereld gezet waar wij van mogen genieten. Hij heeft ons hersens gegeven zodat we kunnen groeien in de kennis van Zijn schepping. Gods liefde is daarom de drijfveer in alles wat er in ons leven en om ons heen gebeurd. Als we nu gewoon zo zouden kunnen leven als een vis in een aquarium, maar dan een aquarium waarin we onze ei helemaal kwijt kunnen, kunnen leven vol van blijdschap en vrede. Dan staan we in de juiste relatie met onze God.

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.