Nooit goed genoeg

Romeinen 3

19 Wij weten nu dat alles wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond gestopt wordt en de hele wereld doemwaardig wordt voor God. 20 Daarom zal uit werken van de wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden. Door de wet is immers kennis van zonde. (Romeinen 3:19-20)

De wet staat. We moeten af van het idee dat het kruis van Jezus de wet heeft afgeschaft. Alleen de implicaties van de wet zijn veranderd, maar de inhoud van de wet is nog altijd hetzelfde. En zolang we in het vlees blijven denken zullen we het nooit kunnen accepteren, dan zullen we de wet altijd als een last beschouwen waar we van af willen.

Want juist die mensen die in het vlees wandelen zijn onder de wet. En in die hoedanigheid zullen we nooit de rechtvaardigheid kunnen bereiken die van ons wordt geëist. En in die hoedanigheid zijn we gedoemd, veroordeelt tot de eeuwige dood. Niemand zal kunnen opstaan en zichzelf kunnen verdedigen tegenover God.

En ik begrijp dat deze boodschap niet echt een boodschap is die makkelijk wordt geaccepteerd door mensen. Maar dat komt omdat de implicatie van de wet niet wordt begrepen. De wet is zo heftig voor ons leven omdat het onmogelijk is voor ons vlees om er naar te leven. En zolang we het zelf nog willen proberen, door te zeggen dat wij wel een goed genoeg mens zijn zullen we door deze wet worden geoordeeld.

Door de wet zien we dat we eigenlijk helemaal niet van die braveriken zijn. En dat moet de implicatie van de wet vandaag de dag zijn. Want alleen dan komen we bij Jezus uit. De wet staat als een huis. Als de wet ongedaan gemaakt zou zijn, hebben we Jezus helemaal niet meer nodig, maar dat hebben we juist wel.

Rechtvaardig worden door werken zou betekenen dat we de wet volledig houden door het vlees, door onze eigen kracht. En dat is onmogelijk, we zullen er alleen maar achter komen dat we zwakkelingen zijn. En dat willen we niet langer zien en dat hoeven we als christenen ook niet langer te zien. Als we maar bereid zijn om het vlees los te laten en door de Geest gaan leven.

En dat is het enige antwoord op de wet. Er is geen andere weg, we zijn niet goed genoeg, kijk maar in de wet. En de volgende stap is niet wanhoop, maar het loslaten van het vlees en aantrekken van het nieuwe in Jezus. Dan zal er nooit meer de last van de wet zijn, maar de vreugde van de wet.

 

This entry was posted in 45 Romeinen. Bookmark the permalink.