Klaar voor de strijd

Efeze 6

13 Neem daarom de hele wapenrusting van God aan, opdat u weerstand kunt bieden op de dag van het kwaad, en na alles gedaan te hebben, stand kunt houden. 14 Houd dan stand, uw middel omgord met de waarheid, en bekleed met het borstharnas van de gerechtigheid, 15 en de voeten geschoeid met bereidheid van het Evangelie van de vrede. (Efeze 6:13-15)

Ik wil met een open hart deze tekst lezen. Het gevaar van bekende teksten is dat we de invulling al kennen zonder het ook maar te lezen.

Paulus heeft in deze brief veel praktische adviezen gegeven voor ons leven. Bindende adviezen om bij het kwaad weg te blijven en actief te zoeken naar het goede in ons leven. Daarbij moeten we niet kijken naar het vleselijke aspect van het gevecht maar juist naar het geestelijke aspect.

En zo moeten we ook kijken naar de wapenrusting die Paulus ons hier aanreikt. Het is geestelijk, we vechten niet tegen ons eigen vlees, we vechten tegen de geestelijke machten die invloed willen uitoefenen in ons leven. En wij moeten ons geestelijk leven sterken zodat we ons kunnen wapenen tegen die invloed. Wij moeten geestelijk sterker worden zodat voor ons duidelijk wordt waar en hoe we worden aangevallen.

Het is leuk om de wapenrusting te bespreken als je gezellig thuis zit op de bank. Maar het wordt een ander verhaal als we deze wapenrusting bespreken midden in het strijdgewoel. Dan betekent het zoveel meer, dan zullen we beseffen hoe belangrijk het is om te weten hoe we de strijd aan moeten gaan. En we zitten midden in deze strijd, we zitten midden in vijandelijk gebied. Deze wapenrusting is van levensbelang.

Daarom moeten we niet teveel blijven hangen bij de wapenrusting zelf. Het gaat uiteindelijk om het doel van het wapen. Ook al kunnen we wat leren van het betreffende wapenstuk, het blijft altijd een metafoor. Uiteindelijk moeten we altijd kijken naar het doel van het wapen, wat zal het doen voor ons geestelijk leven zodat wij sterk mogen staan in de strijd.

Stuk voor stuk geeft Paulus ons handvatten om aan ons geestelijk leven te werken. Daarom moeten wij elk punt toepassen op ons leven. Niet op een wettische manier, maar op basis van onze honger naar overwinning in God. We zitten midden in de strijd en zo moeten we leven met deze wapenrusting. Met Paulus moeten wij verlangen naar de kracht van God in ons leven om als overwinnaar te staan in de geestelijke strijd.

 

 

This entry was posted in 49 Efeze. Bookmark the permalink.