De leugen afleggen

Efeze 4

25 Leg daarom de leugen af en spreek de waarheid, ieder tegen zijn naaste; wij zijn immers leden van elkaar. (Efeze 4:25)

Soms hebben we het niet eens meer door dat we liegen. De kranten, de tv, het gesprek op het werk, alles is doordrenkt met de leugen. Kleine woorden die net een andere betekenis geven dan wat de waarheid is.

Hoeveel relaties kunnen werkelijk zeggen dat ze een open boek voor elkaar zijn? Een relatie die helemaal gebouwd is op eerlijkheid. Maar eerlijkheid is juist de kern van een goede relatie. De waarheid is de kracht van een goed huwelijk en van de gemeente van Christus. De waarheid is bevrijdend.

Paulus roept ons op om het nieuwe leven aan te trekken, het leven met Christus, heilig en rein. En daar hoort geen leugen bij. Juist met Jezus, het licht der wereld kan er geen leugen bestaan. In Johannes 3 wordt beschreven dat mensen liever in de duisternis blijven wandelen dan in het licht. Het licht laat alles zien, het is de waarheid. Het leven met God is in deze waarheid.

Als Christenen moeten we in deze waarheid leven. We kunnen niet doorgaan met leugens, dan wandelen we niet in het licht maar in de duisternis. Op het moment dat we liegen tegen elkaar breken we de banden die we met elkaar hebben in de gemeente. De leugen maakt kapot en brengt ons in een isolement. De perfecte band is dan kwijt, omdat er niet langer een totale openheid is.

De leugen is lelijk, het verbergt en bedriegt. Het laat niet zien wat er werkelijk aan de hand is of wie we werkelijk zijn. De gemeente van Jezus kan zo niet wandelen. Het gaat er niet om wat de ander van ons denkt, het gaat er om dat er een band is die gebaseerd is op de waarheid. De leugen maakt relaties nep, de waarheid maakt de relatie echt. Wat de waarheid ook is, we spreken van hart tot hart.

This entry was posted in 49 Efeze. Bookmark the permalink.