Deo Volente

Jakobus 4

13 En nu dan u die zegt: Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen en handeldrijven en winst maken, 14 u, die niet weet wat er morgen gebeuren zal, want hoe is uw leven? Het is immers een damp, die voor een korte tijd verschijnt en daarna verdwijnt. 15 In plaats daarvan zou u moeten zeggen: Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen. (Jakobus 4:13-15)

Wij kennen misschien het woord DEO VOLENTE, het betekend: als God het ook wil. We horen het misschien niet zo vaak meer, maar het heeft te maken met deze verzen. Wij kunnen zo vol zijn van plannen en ideeën, dat we een ding vergeten, ons leven is in Gods hand.

Deo Volente werd/wordt gebruikt in de context van de toekomst. We zullen dit of dat gaan doen, zo God wil en wij leven. Het geeft aan dat we afhankelijk zijn van God voor elke adem die onze mond binnen gaat. Het is niet een religieuze uitspraak die ons geestelijke statuur bepaald, het is een uitspraak die uit nederigheid spreekt tot Gods hand in ons leven.

Deo Volente is niet een woord om bang voor te zijn, want dan kijken we naar de verkeerde God. God is geen boze God die met een stok klaar staat om ons te stoppen bij elke stap. God wil ons zegenen en ons begeleiden in ons leven, dat is Zijn positie, Hij is God. En zo moeten we naar Hem kijken voor ons leven. Wij zijn Zijn schepping, wij zijn uit Zijn handen en zo moeten we leven.

Nadat Jakobus ons verteld heeft dat we nederig moeten zijn, is dit de reden waarom. Ons leven is in Zijn hand. Al onze grote plannen al onze ideeën zijn momenten van trots. We mogen in Zijn liefde afhankelijk zijn. God wil ons niet zo snel mogelijk de dood in jagen, God heeft verrassingen voor ons en dat is waarom we zeggen: zo God wil en wij leven. De bewoording van Jakobus is misschien negatief, maar dat komt omdat het gericht is op de mensen die vol trots hun eigen leven bepalen.

Misschien hebben we grootse plannen voor de toekomst, financiële plannen, familie plannen. En vaak gaan we dan voorbij aan het feit dat ons leven in God is. Onze adem is in Hem, wij bepalen dat niet zelf. We zijn geen christen alleen voor het hiernamaals, we zijn christen voor vandaag, dat we vandaag uit God mogen leven. Laten we dan ook werkelijk uit Zijn hand leven en in Hem vertrouwen voor elke dag van ons leven.

This entry was posted in 59 Jakobus. Bookmark the permalink.