Eigenbelang

Jakobus 3

16 Want waar afgunst en eigenbelang is, daar heersen wanorde en allerlei kwade praktijken. 17 Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd. 18 En de vrucht van de gerechtigheid wordt in vrede gezaaid voor hen die vrede stichten. (Jakobus 3:16-18)

Jakobus gaat door met onze motivatie. En dit geldt zeker voor ons christenen in Nederland. Want dit is de wortel van ons bestaan, ons eigen leven. De overheid zorgt wel voor anderen met ons waardevolle belastinggeld, daar hoeven wij niet naar om te kijken. Voor ons is van belang dat ons leven goed voor elkaar is.

Wanorde en kwade praktijken zijn de morele problemen van onze tijd. Onze tijd wordt geleid door afgunst en eigenbelang. Afgunst doordat wij ons eigen leven op een troon zetten en eigenbelang omdat wij op de eerste plek komen van elke nood. En dat heeft tot gevolg wanorde en kwade praktijken. Want wijzelf mogen de morele lat van ons leven bepalen. Er is geen algemene moraal meer, alleen wat wij vinden dat goed is.

Op het moment dat het allemaal om onszelf draait is de bron voor onze norm onze eigen verlangen. Hoe gestructureerd Nederland ook is, het is wanorde en rotzooi. Want wij bepalen zelf onze moraal.

Maar als wij naar de wijsheid van God gaan leven dan is er niet alleen een rein leven, maar ook een leven waarin wij samen leven. Dan is er een vreedzaam leven, een leven waarin we met elkaar in rechtvaardigheid mogen leven.

Een leven met God is moeilijk te implementeren in de Nederlandse maatschappij. We worden opgevoed om zoveel mogelijk voor onszelf op te komen. Maar als we het koninkrijk van God gaan zoeken voor ons leven, zullen we andere vruchten ontvangen uit Gods hand. En als we die vruchten bekijken dan moeten we warm worden van binnen. Dit moet ons verlangen zijn.

This entry was posted in 59 Jakobus. Bookmark the permalink.