‘Ik hou van jou’, loze woorden?

1 Johannes 3

18 Mijn lieve kinderen, laten wij niet liefhebben met het woord of met de tong, maar met de daad en in waarheid. (1 Johannes 3:18)

Een van de grotere lessen die ik in mijn leven heb geleerd is dat de woorden ‘ik hou van jou’ niet bestaan of weinig waarde in zichzelf hebben. Deze woorden vinden veel plaats in de communicatie tussen twee mensen die zich aangetrokken voelen naar elkaar. Maar vaak betekenen deze woorden in deze setting dat ze het naar hun zin hebben bij elkaar te zijn, het leven met elkaar te delen.

Liefde heeft niets te maken met hoe wij ons voelen bij de ander. Dat zijn puur emoties van blijdschap of voldoening. Dat is geen liefde. Liefde is een werkwoord, waarmee we het beste voor hebben met de ander. De woorden, ‘ik heb je lief’ kunnen dus ook niet bestaan. Want liefde is een werkwoord, het zijn daden waarmee we de ander boven onszelf stellen.

Liefde is de basis van ons leven met God. Ons leven worden werken van liefde die uit God geboren zijn. En dat is wat Johannes hier wil benadrukken na wat hij net heeft uitgelegd. De liefde is het bewijs van onze kindschap van de Vader in de hemel. De werken die wij doen om de liefde van God uit te dragen laten zien dat wij werkelijk overgegaan zijn van de dood naar het leven.

Liefhebben is niet hetzelfde als geen haat gevoelens hebben voor de mensen om ons heen. Liefde is niet hetzelfde als anderen ‘respecteren’ of in hun waarde te laten. Liefde zijn werken zoals Jezus die heeft gedaan aan het kruis.

Laten we onze mond minder vol hebben van de woorden, maar ons leven meer vol hebben van de daden. Laten we eens niet zeggen tegen onze partner dat we hem/haar lief hebben, maar laten we het eens praktisch toepassen.

 

This entry was posted in 62 1 Johannes. Bookmark the permalink.