Zwart-wit

1 Johannes 2

3 En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. 4 Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. 5 Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. 6 Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft. (1 Johannes 2:3-6)

Heiligheid betekend zwart-wit. En dat is nu net het probleem met het kwaad, het kan niet zwart-wit zijn, er moet een grijs gebied zijn waar wij zelf kunnen bepalen wat we denken en doen. Maar als God niet zwart-wit zou zijn, zou zijn liefde niet perfect zijn voor ons leven. God wil niets afdoen aan Zijn liefde voor ons anders kan Hij niet Heilig zijn.

Schrik niet van vers 3, maar Johannes beschrijft het zo zwart-wit. Het is moeilijk om een grijs gebied te ontdekken in deze woorden, daarom moeten we niet vergeten wat Johannes schreef in de verzen hiervoor. We hebben altijd iemand die een goed woord wil doen voor ons voor de troon van God.

En als we dit in gedachten houden en dan deze woorden lezen dan zien we het niet zwart in maar juist vol van heiligheid. Deze woorden schrijft Johannes niet om ons te ontmoedigen maar zodat we weten hoe heerlijk het is om in Gods heiligheid te wonen. We kunnen God namelijk niet leren kennen in de duisternis, in het grijze van deze wereld.

God is niet te vinden in het kwaad van deze wereld, God kunnen we niet leren kennen door ons bezig te houden met het grijze gebied in ons leven. We kunnen God alleen maar leren kennen in Zijn heiligheid, door daar te wandelen waar Hij is. En dit is pure logica.

En zo zullen wij ook niet kunnen zeggen dat wij Hem kennen als wij doorgaan met onze zonde. Als wij niet eerlijk durven erkennen dat we moeten veranderen, leven wij ver van God. En dat is meer dan alleen erkennen dat je een zondaar bent, het is erkennen dat je Hem nodig hebt om je leven een draai te geven, bekering.

Als wij luisteren naar het hart van God, naar Zijn verlangen, dan leren we Hem kennen. Dan houden we ons niet meer bezig met deze wereld, maar we houden ons bezig met Zijn geboden, Zijn verlangen.

Het mogen misschien harde woorden zijn van Johannes, maar als we er eerlijk naar durven kijken is niet meer dan logica. Het zijn woorden die ons hoop moeten geven.

This entry was posted in 62 1 Johannes. Bookmark the permalink.