De drinkbeker drinken

Johannes 18

11 Jezus dan zei tegen Petrus: Steek uw zwaard in de schede. De drinkbeker die de Vader Mij gegeven heeft, zal Ik die niet drinken? (Johannes 18:11)

Dit is de houding van Jezus in Zijn leven, de wil van de Vader is alles waar Hij voor leeft. Alles wat tegen de wil van de Vader ingaat, hoe mooi het ook lijkt, moet worden gestopt. Petrus wil Hem letterlijk met alle geweld gaan helpen om te voorkomen dat Hij wordt gevangen genomen, maar Jezus steekt daar een stokje voor.

Het zit heel diep in Jezus, de wil van de Vader is het belangrijkste in Zijn leven. De Vader heeft een drinkbeker voor Jezus om te drinken en die wil Hij met beide handen aanpakken. Hoe vies de drinkbeker, hoe vol vergif het ook zit, het is de wil van de Vader en die wil Hij helemaal drinken.

En wij moeten Jezus hierin volgen. Wij moeten ook zo vast beraden zijn in ons verlangen om de wil van de Vader te doen. Al zijn er nog zoveel wegen die makkelijker lijken, de wil van de Vader is het belangrijkst in ons leven. Wij moeten zo vol van vertrouwen leven dat we WETEN dat de drinkbeker die de Vader ons geeft het beste is dat ons kan gebeuren.

Dat lees ik in de woorden van Jezus. De retorische vraag die Jezus stelt, hoe kan er in ons ook maar de gedachte ontstaan dat we tegen het verlangen (niet alleen de wil) van de Vader ingaan. Daar is geen logica in Jezus die dat kan begrijpen. Waarom zou ik deze drinkbeker die de Vader mij geeft niet drinken?

Wat een liefde heeft Jezus voor de Vader. Ik bid dat wij Hem daarin volgen en werkelijk een licht in deze wereld mogen zijn. Mogen onze verlangens een worden met de verlangens van Jezus. Mogen wij net zo verbolgen raken over het feit dat mensen er aan twijfelen om de wil van de Vader te doen. Laten we voorop gaan in ons verlangen samen met Jezus.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.