De weg, de waarheid, het leven

Johannes 14

4 En waar Ik heen ga, weet u, en de weg weet u. 5 Thomas zei tegen Hem: Heere, wij weten niet waar U heen gaat, en hoe kunnen wij de weg weten? 6 Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij. 7 Als u Mij gekend had, zou u ook Mijn Vader gekend hebben; en van nu af kent u Hem en hebt u Hem gezien. (Johannes 14:4-7)

Het kennen van de weg naar de Vader is niet moeilijk. Dit is een van de problemen die ik heb met een exclusieve denominatie. Er ligt geen copyright op de boodschap van God en er is geen bijzondere openbaring, God openbaart aan een ieder die wil horen. Jezus is daar het bewijs van.

Ze hadden het allang kunnen weten, de weg die Jezus moet gaan. Ze hoeven zich geen zorgen te maken, de weg die Jezus gaat heeft tot doel dat Hij ons brengt naar de Vader. Hij is de weg naar de Vader. Hij is de weg naar de Waarheid. Hij is het leven.

Begrijpen we deze woorden echt, of vinden we ze alleen maar mooi omdat ze zo mysterieus klinken? Voor ons zijn deze woorden het bewijs dat Jezus de enige weg is naar het eeuwige leven. Geen enkele andere religie is de juiste alleen Jezus. En ook al is dit waar, Jezus wilde dat niet zeggen met deze woorden. Om deze woorden van Jezus goed te kunnen begrijpen moeten we het vers erna lezen.

Dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is, heeft te maken met Wie Hij is. Voor Jezus is deze uitspraak geen argument voor Zijn exclusieve positie, voor Jezus is deze uitspraak de weg om de Vader te leren kennen. God is in Hem geopenbaard, als we Hem zien dan zien we de weg, dan zien we de waarheid, dan zien we het leven.

Het is de openbaring van God in Hem waar Jezus over spreekt. Het leven dat Jezus leefde is de weg die wij moeten wandelen. De waarheid die Jezus ons heeft laten weten, is de waarheid waar wij aan vast moeten houden. Het leven dat Jezus in Zich heeft is het leven dat wij mogen ontvangen. Alleen dan kunnen we de Vader leren kennen.

De weg naar de Vader is in Jezus leven. Niet de persoon Jezus maar de openbaring van God in Jezus aan ons. Hij is de eerstgeborene en wij moeten volgen op deze weg, in deze waarheid, met dit leven. Dat is de heerlijkheid van deze verzen, geen mysterie, maar een open deur naar de werkelijkheid van een leven met de Vader.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.