Niet oordelen

Johannes 8

15 U oordeelt naar het vlees, Ik oordeel niemand. 16 En als Ik al oordeel, Mijn oordeel is waar, want Ik ben niet alleen, maar Ik en de Vader, Die Mij gezonden heeft. 17 En er staat ook in uw wet geschreven dat het getuigenis van twee mensen waar is. 18 Ik ben het Die van Mijzelf getuig, en de Vader, Die Mij gezonden heeft, getuigt van Mij. (Johannes 8:15-18)

Verschillende keren heeft Jezus ons verteld dat we niet moeten oordelen. Ik denk dat dit essentieel is voor een werkelijk christelijk leven. We moeten leren om uit een leven van oordelen te stappen en te leren vertrouwen in het oordeel van de Vader.

Dit is zeker het geval als wij oordelen in het vlees. Wij oordelen naar de maatstaven van deze wereld. We kijken met onze natuurlijke ogen en beoordelen mensen naar het moraal dat wij leren in onze natuurlijke omstandigheden. En het probleem is dat onze trotse natuur niets liever wil dan andere mensen oordelen. Ons vlees wil niets liever dan beter zijn dan anderen en daarvoor hebben wij het nodig om andere mensen te oordelen.

En daarom kan Jezus zeggen dat Hij niet oordeelt, net zoals Jezus de overspelige vrouw uit het begin van dit hoofdstuk ook niet oordeelde. Hij oordeelt niet vanuit zijn eigen verlangens of vanuit Zijn eigen perspectief. Als Hij zou oordelen doet Hij dat vanuit het perspectief van de Vader, de God van hemel en aarde.

En als de joodse leiders dat nu eens zouden doen dan hebben ze inderdaad twee getuigen over Jezus. Dan is het de Vader en Jezus die getuigen dat Jezus gezonden is door God. Het punt dat Jezus maakt is duidelijk, leer te kijken vanuit het perspectief van God. Zoek het aangezicht van God en leer Hem kennen in Wie Hij werkelijk is. Dan hoeven wij ons niet langer bezig te houden met het oordelen van andere mensen.

Dit is een bevrijding van het vlees. Dit is een vertrouwen op de God van hemel en aarde. Jezus laat ons weten dat wij Hem mogen leren kennen en Zijn hart kunnen begrijpen. Dan zijn we bevrijd van ons vlees dat altijd maar wil oordelen. Dan hoeven we ons niet langer bezig te houden met deze hobby maar hebben we genoeg tijd om mensen lief te hebben met de liefde van God.

This entry was posted in 43 Johannes. Bookmark the permalink.