Sardes (2)

2 Word wakker, versterk uw laatste krachten: u bent op sterven na dood. Want ik merk dat uw gedrag tekortschiet in Gods ogen. 3 Herinner u dat u de boodschap hebt ontvangen en begrepen. Houd eraan vast en breek met het leven dat u nu leidt. Maar als u niet wakker wordt, kom ik onverwacht als een dief, op een tijdstip dat u niet kent. (Openbaring 3:2,3)

De boodschap is duidelijk, ze zijn in slaap gedut. Er zit geen beweging in, geen leven. God is niet blij met hun gedrag, het schiet te kort. Dit moet een hele schok zijn voor deze gemeente die over het algemeen bekend stond als de gemeente die echt levend was.

En net als alle andere gemeenten die hier worden besproken, moet deze gemeente ook goed wakker geschud worden. En dat is ook de bewoording die Jezus hier gebruikt. Wakker worden, uit de roes opstaan. Het lijkt wel of elke gemeente in slaap is gedut, waarom wij dan niet? Waarom zouden wij als westerse kerk van onszelf denken dat wij levend zijn?

We moeten onszelf maar eens goed achter de oren krabben en onszelf afvragen of we wel vasthouden aan de boodschap die Jezus geeft. Of we het wel begrijpen. Of slaapwandelen we door de kerk?

De reden waarom de dief in de nacht komt is omdat we het dan niet horen, zo zijn we ook als slapende kerk. We horen het niet. Jezus hoeft niet als een verrassing te komen, Hij heeft duidelijke signalen gegeven waaraan we kunnen zien dat de tijd rijp is. In de evangelieen staan zoveel tekenen en ook in dit bijbelboek staat het vol van tekenen.

4 Maar enkelen in Sardes hebben hun kleren schoon gehouden. Zij zullen bij me zijn, in het wit gekleed, want ze verdienen het. (Openbaring 3:4)

Misschien ben jij geen leider in je gemeente, maar dat betekend niet dat je er niets aan kunt doen. Je kunt bidden en je kunt die enkele zijn die wel zijn/haar kleren schoon houdt. Het minste wat je kunt doen is zelf radicaal voor Jezus te kiezen in je leven, en je leven in Zijn teken te zetten.

We kunnen met onze vinger blijven wijzen, maar als we zelf ook slapen, wie zijn wij dan om de rest wakker te schudden.

Als u een leider bent, weet dan uw verantwoordelijkheid. Wees niet bang om fouten te maken, maar vrees God in uw daden. Schudt ons wakker!

This entry was posted in 66 Openbaring. Bookmark the permalink.