Pergamum (3)

17 Wie oren heeft, moet horen wat de Geest tegen de gemeenten zegt. Wie overwint zal ik van het verborgen manna geven, en ook een wit steentje waarop een nieuwe naam staat die niemand kent, behalve degene die het ontvangt.” (Openbaring 2:17)

De reden dat deze zeven gemeenten worden aangesproken door Jezus heeft alles te maken met het thema van dit bijbelboek. God is nog steeds bezig met Zijn plan en daar horen wij bij. God heeft niet een eigen plan met deze wereld zonder ons Zijn kinderen daarbij te betrekken.

Elk van de zeven gemeenten wordt aangesproken op hun devotie voor God. Bijna elke gemeente moet weer gewezen worden op de kern van het leven voor God. Ze moeten het verkeerde pad dat ze zijn ingeslagen verlaten en alles weer aan God geven.

De reden dat ze moeten luisteren naar de Geest is omdat die altijd bij hen is en de boodschap van de Geest precies hetzelfde is als die Jezus nu uitdraagt. Als we echt willen luisteren dan horen we wat God tegen ons wil zeggen. We kunnen nooit zeggen dat we het niet wisten, we hebben de Geest van God die ons altijd in de waarheid willen leiden.

En die waarheid wil ons leiden naar een leven dat klaar is voor de komst van God. De Geest wil ons leiden in een leven dat op een lijn staat met de plannen van God. Jezus wil Zijn bruid klaar maken en actief maken voor dat wat er gaat komen. Dat is het boek van de openbaring van Jezus.

Het gaat er om dat wij overwinnen in de kracht van de Geest (=waarheid). Als we in de waarheid staan, horen naar Jezus, dan zullen we overwinnen en meedelen in de overwinning van Jezus. Pergamum was er niet klaar voor, maar Jezus houdt van hen en verteld hen wat ze moeten veranderen.

En nog een stap verder, Jezus doet hen ook beloften dat als ze luisteren, de beloning de intimiteit met God is. Dan zullen ze de echte geheimen weten, het geheim tussen God en hen. God zal hen van het verborgen manna voeden, voorzien in wegen waarvan ze niet weten. De geheimenissen van Bileam waren slechts afleidingen, maar de geheimenissen van God zijn beloningen.

This entry was posted in 66 Openbaring. Bookmark the permalink.