Welzalig is de man…

Psalm 1

Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van zondaars niet betreedt, bij spotters niet aan tafel zit, (Psalm 1:1)

Ik denk dat we allemaal wel verlangen naar geluk in ons leven. We zoeken het in van alles, als we maar voldaan zijn en gelukkig. Maar wat is nu echt geluk, wanneer zijn we echt voldaan in het leven? Is het wanneer we de lotto winnen of wanneer we de beste baan hebben?

Maar wie ziet er geluk in een vroom leven? Er zullen er weinig zijn, en zeker mensen die niets met Jezus te maken willen hebben. Deze mensen willen een uitbundig leven in de alcohol en ander genot. Zonder dit genot niet geleefd is het motto voor hun leven.

Maar hoe kan deze psalmist dan zo duidelijk zijn in zijn bewoording van geluk? Werkelijk geluk is de man die heilig leeft en zich ver van de leugens van deze wereld houdt. De psalmist gaat nog een stap verder, niet alleen de man die zich tegen de zonden verzet, maar juist hongert naar rechtvaardigheid. Die zich verdiept in de wet.

maar vreugde vindt in de wet van de HEER en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. (Psalm 1:2)

Voor mij persoonlijk was er een moment in mijn leven dat deze psalm in mijn hart zonk. Ik begreep het, dit is het werkelijke geluk. Als wij zoeken naar de rechtvaardigheid in God dan komt er een moment dat we met David deze psalm kunnen zingen. Want op het moment dat we het gevonden hebben weten we het in ons hart, dit maakt mij echt gelukkig.

Dan weten we in ons hart wat een vreugde het is om lief te hebben, dan weten we in ons hart wat een vreugde het is om heilig te zijn. Dan vervaagt het verlangen om te roddelen, dan vervaagt het verlangen om ergens anders ons genot in te vinden. Dan versterkt het verlangen om als een vruchtbare boom te zijn die aan de rivier staat.

Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei. (Psalm 1:3)

Leven met God ver van de wereld is het genot voor ons leven. Dan zijn we vruchtbaar, dan zijn we vol van leven. Dan komen er geen woorden van dood meer van onze lippen, dan komen er alleen woorden van leven uit ons hart. Welzalig is de man die wandelt met God!

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.