1 Waarheid

1 Johannes 2:18-29

21 Ik schrijf u niet omdat u de waarheid niet zou kennen, maar juist omdat u die kent en omdat uit de waarheid nooit een leugen voortkomt. (1 Johannes 2:21)

Er zijn zoveel leugens, maar er is maar een waarheid. En zo simpel moeten we denken. We kunnen wel discussieren over wat wij denken dat de waarheid is maar er is er maar een. Dus het zou zomaar kunnen zijn dat we er ver naast zitten. Dat we de verkeerde kant opkijken terwijl de waarheid zo duidelijk is.

20 Doch gij hebt de zalving van den Heilige, en gij weet alle dingen. (1 Johannes 2:10 SV)

Er is maar een bron voor de waarheid en dat is de Heilige Geest, Hij heeft ook wel de naam de ‘Geest van de Waarheid’. Het is zo simpel, als christenen zouden we helemaal niet hoeven te discussieren. Als we allemaal ons op de Heilige Geest richten voor de waarheid dan is er eenheid tussen ons.

Johannes is zo zeker van zijn waarheid dat hij durft te zeggen dat een ieder die anders is gaan denken niet bij Jezus hoorde. Een ieder die een andere mening is gaan hebben dan die van de apostelen hoort bij de anti-christ.

23 Ieder die de Zoon niet erkent, heeft ook de Vader niet. Wie de Zoon erkent, heeft ook de Vader. (1 Johannes 2:23)

Nu schrijft Johannes het hier zo simpel. Als we Jezus ontkennen dan hebben we God niet. Deze zin kunnen we interpreteren als het verschil tussen christenen en niet-christenen. Christenen hebben Jezus, niet-christenen hebben Jezus niet.

Maar er zijn genoeg andere redenen hoe we Jezus niet erkennen. Door ons niet te houden aan Zijn woord. We kunnen wel zeggen dat we respect voor iemand hebben, maar als we niet doen wat Hij van ons vraagt dan hebben ten diepste geen enkel respect. We kunnen wel zeggen dat we van Hem houden maar als we het niet leven houden we niet van Hem.

27 Wat uzelf betreft: de zalving die u van hem ontvangen hebt is blijvend, u hebt geen leraar nodig. Zijn zalving leert u alles naar waarheid, zonder bedrog. Blijf daarom in hem, zoals zijn zalving u geleerd heeft. (1 Johannes 2:27)

De keuze is aan ons, waar halen wij de waarheid vandaan? Johannes laat duidelijk zien als we ECHT de waarheid willen dan zal de Heilige Geest ons leiden. Daarom moeten de keuze maken om in de Heilige Geest te blijven. Er voor te kiezen naar Hem te luisteren.

This entry was posted in 62 1 Johannes. Bookmark the permalink.