Ziek van de wereld

1 Johannes 2:1-17

 15 Heb de wereld en wat in de wereld is niet lief. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem, (1 Johannes 2:15)

Ik heb het vaak over de wereld en dat we er ver vandaan moeten blijven. En hier is waar ik dat onder andere vandaan haal. Johannes is er erg stellig in. Hij ziet niets in de wereld zonder Jezus, er is niets dat ook maar een beetje aantrekkelijk is voor Johannes. De wereld is zonder vertrouwen op God en leeft op eigen houtje.

terwijl de hele wereld in de macht is van hem die het kwaad zelf is. (1 Johannes 5:19b)

Drie hoofdstukken verder zegt Johannes het nog even duidelijker, de wereld is in de macht van de duivel zelf. Zolang we niet in de vrijheid van Jezus leven zijn we slaven van het kwaad. Terwijl de duivel ons wil doen geloven dat als we christen zijn we juist vast zitten aan wetten en regels. Maar Johannes legt het hart van de wereld bloot.

16 want alles wat in de wereld is – zelfzuchtige begeerte, afgunstige inhaligheid, pronkzucht –, dat alles komt niet uit de Vader voort maar uit de wereld. (1 Johannes 2:16)

Want de motivatie van de wereld is egoistisch. Men leeft in een wereld waar het om ons eigen trots gaat. Daarom zal de wereld alleen slechter worden, en heeft Jezus het over meer oorlogen en meer rampspoed. Dit is het hart van de wereld hoezeer men ook probeert het beste er van te maken.

Johannes is begonnen om een duidelijke lijn te trekken tussen God en de wereld, tussen goed en kwaad. Deze eerste twee hoofdstukken heeft Johannes laten zien dat het een ander leven is waar we in leven als we in het licht beginnen te leven. Dat het aan onze vruchten (daden) duidelijk zal worden waar wij nu leven. In de wereld of in het licht.

We moeten het kwaad overwinnen, we moeten ons afzetten tegen het denken van de wereld. We kunnen niet hand in hand gaan met de wereld en zijn verlangens en onszelf toch christen noemen. We kunnen niet status en prestige najagen en toch denken dat we in het eeuwige leven wandelen. Johannes is duidelijk.

17 De wereld met haar begeerte gaat voorbij, maar wie Gods wil doet blijft tot in eeuwigheid. (1 Johannes 2:17)

De wereld is leeg en heeft geen toekomst. Net als beleggen, we beleggen in aandelen waarvan we weten dat ze niets waard zijn tenzij ons wat anders wordt voorgehouden. En dat is precies wat er in de wereld aan de hand is. Men belegt in een ballon die op knallen staat. Maar in God hebben we het eeuwige leven.

This entry was posted in 62 1 Johannes. Bookmark the permalink.