Jaloers op David

1 Samuel 17:23-30

Wij moeten ver van de wereld blijven. Het hart van de wereld is vies en lelijk. En hoe dichter je bij God komt, hoe meer je dit gaat realiseren. Soms zouden we kunnen denken dat het allemaal nog wel meevalt. Maar het hart van de wereld is leeg en alleen gericht op zichzelf.

Zolang we dit niet realiseren zullen we ook niet verlangen naar rechtvaardigheid. Als we niet inzien hoe ver weg de wereld is van God dan is er geen verlangen naar de Heiligheid en Goedheid van God. En ook in de kerk is dit zo.

Ik wil als voorbeeld het verhaal van David zijn broer nemen. David was al gezalfd als koning. Zijn broers waren hierbij gepasseerd, zij waren niet gekozen door God. En ik weet niet wat voor effect dat heeft gehad, maar ik weet wel dat iemand met het hart van de wereld zich gepasseerd voelt.

David komt in opdracht van zijn vader brood brengen bij zijn broers. En dan komt hij voor de situatie waarin hij Goliat God hoort beschimpen en verachten. Iemand die zijn hart vol heeft van God en weet hoe vol liefde God is kan dit niet verdragen. Daarom wil hij er alles van weten en vraagt er naar.

Maar David zijn broer wordt boos op hem en veracht hem. Wie denk je wel dat je bent, je bent een klein broertje. En dit is jaloezie, dit is het hart van de wereld, een ander kan niet beter zijn dan ik ben. Een ander kan niet meer gebruikt worden dan ik. Ik kan een ander niet zegenen die groter is dan ik ook al is hij/zij de minste in de kerk.

En zo gebeurd vaak in de kerk, jongeren worden enthousiast, ze willen radicaal voor God gaan. Maar ze worden teruggefloten, dat kan zomaar niet zonder mijn goedkeuring. Het is jaloezie het is niet beschermen voor gevaren, het is de passie dood maken. En het gebeurd zoveel en later zijn zij degene die de nieuwe generatie doodmaken.

Laten we niet jaloers zijn, maar laten we bidden tot God om deze mensen juist te zegenen. Laten we God werken in mensen ook al maken ze fouten, God is aan het werk. God leeft in ons maar als we God beperken in ons leven wie zijn we dan. En ja als we dan God beperken in het leven van anderen dan zijn we nog verder van huis.

Laten we de passie van andere christenen als voorbeeld nemen voor ons leven. En laat de passie overvloeien in ons leven.

This entry was posted in 09 1 Samuel. Bookmark the permalink.