Waarom Saul?

1 Samuel 8:4-9

Saul was net als David door God gekozen. Gisteren schreef ik dat God keek naar het hart van David en daarom David koos. Al zagen de broers van David er allemaal beter en sterker uit toch was het David waarschijnlijk nog een jonge jongen die gekozen werd door God. Samuel dacht eerst ook aan de oudere broers, dat is op zich niet verwonderlijk want zo was de eerste koning wel gekozen.

Saul was wel een goed uitziende man die voldeed aan de meeste eisen die de mensen stelden. En in het bijbelgedeelte kunnen we zien wat de eisen waren die het volk stelde aan de nieuwe koning. Zij wilden een koning net als andere landen, een charismatische man die het volk zou leiden.

Saul was langer dan alle andere mensen, hij was het wat de mensen wilden. En toch koos ook God hem. Maar deze keuze was niet gebaseerd op wat God wilde maar wat de mensen wilden. God zei tegen Samuel: “Geef ze wat ze hebben willen.”

We kunnen God om dingen vragen die Hij eigenlijk niet wil geven. In dit geval was de vraag om een koning een belediging voor God. Ze hebben God afgeschreven als de koning van hun leven. En eigenlijk deden ze dat al vanaf het moment dat God hen uit Egypte leidde. God zorgde voor hen en als ze God gehoorzaam waren dan hadden ze niets te vrezen.

Maar de mensen vertrouwden niet op God ze wilden net als de andere volken zijn. En als we dit op onszelf projecteren dan zie ik dat we als kerk graag relevant willen zijn. En zelfs zover dat we God irrelevant maken. We bidden dat God onze kerk zegent of onze evangelisatie methoden zegent. We doen ons werk en we zien wel of God het er mee eens is.

Of in ons eigen leven, we hebben onze eigen verlangens, we hebben onze eigen doelen in het leven. En we bidden elke dag voor Gods zegen. Maar durven we te stoppen en te zeggen: “God U bent mijn koning, wat is Uw verlangen met mijn leven. Leidt mij.” Durven we onze toekomst uit handen te geven en het afhankelijk te maken van God.

Of kijken we om ons heen en leren we van de maatschappij hoe we een veilig en stabiel leven kunnen hebben. Leer van Israel hoe het niet moet, kijk naar God en wees van Hem afhankelijk. Als we het doen zoals wij het denken dan gaat het niet goed, dan is het leeg. Maar als we God zoeken in ons leven dan zal ons leven vol zijn van Zijn kracht. Kijk naar David.

This entry was posted in 09 1 Samuel. Bookmark the permalink.