We hebben een schat

Matheus 13:44-46

Deze gelijkenis heb ik eens horen uitleggen als Jezus die een schat vind en dan zijn wij de schat. Op dat moment vond ik dat een hele mooie uitleg, en ik wil er nog steeds niets aan afdoen. Zo zie ik Jezus nog steeds ons zoeken.  Maar ik ben nu van mening dat in de context van de gelijkenissen de schat het evangelie is en wij degene zijn die de schat vinden.

De gelijkenissen hiervoor hebben we kunnen lezen dat Jezus spreekt over het evangelie als zaad. En Jezus laat zien dat er mensen zijn die niets met het goede nieuws(evangelie) doen. De wereld is te belangrijk voor hen. Ze verlangen meer naar de wereld dan dat ze naar dit goede nieuws verlangen.

Maar er zijn ook andere mensen die het aannemen en vrucht gaan dragen, die hebben het evangelie geaccepteerd als werkelijkheid voor hun leven. Ik weet niet hoe jij het evangelie ziet? Wat voor gevoel krijg je wanneer ik zeg, Christen of evangelie? Veel mensen hebben er niets mee, ze vinden het leeg en niet werkelijk. De wereld heeft ons doen denken dat het evangelie een doemdenkend raadsel is waar we niets mee kunnen.

Maar mag ik je even wakker schudden van deze leugen. Hier verteld Jezus een gelijkenis. En Jezus zegt: “Het koninkrijk der hemelen is als….” Dat betekend dus de wereld waar Jezus regeert, waar Zijn vrede heerst daar is deze gelijkenis van toepassing. Hij is niet van toepassing in deze wereld en vergelijkbaar met hinduisme of islam of welke religieuze theorie.

Als we van dit evangelie werkelijk begrijpen wat een schat het is, dan is ons leven zoals Jezus hier beschrijft. Als we dit vinden, weten dat het evangelie ons vrijzet en ons een nieuw leven geeft, dan is de uitkomst zoals Jezus hier beschrijft. Dan geven we alles op voor de Vader, voor Jezus dan willen we de waarheid helemaal voor ons leven. Dan willen we er leven en doen we er alles aan om het te vinden.

Dit is het koninkrijk van God, dit is het evangelie. Lees deze gelijkenis en begrijp het hart van Jezus. Misschien hebben we al zoveel bereikt, misschien hebben we al zoveel schatten, maar als we dan deze vinden dan verkopen we alle andere schatten om deze schat te kunnen hebben. Dat is ons evangelie, niet een saai oud boek met stomme regels. Nee dit is het evangelie waar we mee kunnen rennen in de aanwezigheid van God. Dit is onze Vader die ons wil doen leven in een leven van vrijheid met Zijn hart.

Een simpele gelijkenis maar zo waar. Dit is het koninkrijk der hemelen dat is het evangelie van Jezus de grootste schat in de wereld. Laten we alles naast ons leggen, maak een keuze om alle afleidingen van ons te leggen en er alles aan doen om de waarheid in ons leven tot leven te laten komen. Dit is het koninkrijk der hemelen.

This entry was posted in 40 Matheus. Bookmark the permalink.