Jezelf confronteren

Druk op deze link om het bijbelgedeelte te lezen.

Lukas 8:22-25

Het is erg als we zeggen dat iemand geen geloof heeft, of ongelovig is. Want dat kan iemand pijn doen. Maar geloof is niet iets dat we zijn, “we zijn gelovig” of “ik ben gelovig”. Geloven is een activiteit dat we moeten doen, het is een werkwoord dat effect heeft. Door te zeggen; “ik ben een gelovig iemand”, zeggen we in principe helemaal niets.

Voor alle mensen die beledigd zijn als ze lezen dat ze te weinig geloof kunnen hebben lees het bijbel gedeelte. De discipelen zijn met Jezus in een boot. Ze zijn bang omdat de storm steeds erger wordt. Ze zijn al een hoop gewend want het waren vissers. Maar deze storm is zo erg dat ze erg bang zijn. Zelfs als Jezus in de boot ligt te slapen.

We kennen het verhaal misschien wel. De discipelen maken Jezus wakker en Jezus verteld de storm te gaan liggen. De discipelen zijn verbaasd en Jezus vraagt ze: “Waar is jullie geloof?”

Deze woorden: “Waar is jullie geloof?” zijn nogal confronterend. Hebben jullie dan geen geloof. Op dat moment niet, ze hadden geen vertrouwen, geen geloof in God. En ja iedereen heeft het geloof dat God het kan doen, dat Hij machtig is maar daar heeft Jezus het hier niet over. De discipelen geloofden echt wel in de almacht van God. Jezus heeft het over vertrouwen op God dat Hij met ons is en ons wil beschermen. Dat als we bidden dat God wil geven en ons wil bevrijden uit gevaren.

Geloven moet zich elke keer bewijzen in de situaties die we tegen komen. Ja met onze dogma’s zit het wel goed, daar heb ik het niet over. Geloven is vertrouwen op God, dat we niet bang hoeven te zijn. Angst is ongeloof. We moeten onszelf confronteren, geloof ik echt in God dat Hij mijn redder en mijn bevrijder in nood is. Vertrouw ik echt op de Vader.

Want we moeten het voorbeeld niet volgen van de discipelen en ongelovig zijn. We moeten vertrouwen op God en dat is echt geloof. Durf je tegen jezelf te zeggen: “ik heb niet voldoende geloof, ik moet groeien.” Durf je jezelf te confronteren zodat je gaat groeien in geloof. De Vader kun je alleen behagen als we geloof hebben. (Hebreen 11:6)

This entry was posted in 42 Lukas, 58 Hebreeen. Bookmark the permalink.