Het goede doel

Psalm 52

7 Maar God zal u voor altijd afbreken;
Hij zal u grijpen en wegrukken uit de tent,
ja, u ontwortelen uit het land van de levenden. Sela
(Psalm 52:7)

Is dit de kwaadaardige God waar men over praat, een God waar men liever niet in geloofd want hij is zo slecht? Het rare is dat men zo graag oordeelt over God dat Zijn oordeel niet rechtvaardig is zonder dat men alle ins en outs er van weet. Dat is een vrij onrechtvaardige manier van oordelen. Maar net zoals we verwachten van de rechtspraak, moet een oordeel goed onderbouwd zijn.

Het eerst punt is dat de waarde van het leven door ons zelf wordt bepaald. Denk aan een tuin die we goed willen onderhouden. Het onkruid halen we er uit en de bloemen en planten voeden we zodat ze er mooi blijven uitzien. Zullen wij ons iets aantrekken van de gedachte dat het onkruid ook recht heeft op het leven? Hoe graag we ons leven ook veel meer waard vinden, de bijbel is heel consistent, als we niet de vrucht dragen die we horen te dragen zullen we worden behandeld als het onkruid.

Ten tweede heeft God zelfs het recht om helemaal op nieuw te beginnen. En hoe onrechtvaardig wij dit ook vinden het is weer onze eigen waarde die wij er in leggen dat de bron is voor het “onrecht”. God is op zoek naar het goede in ons. Dat geeft Hem tegelijk het recht om het kwade weg te nemen. En dat wij het daar niet mee eens zijn, betekent nog niet dat het onrechtvaardig is.

Als wij echt serieus zijn over ons oordeel over God dan moeten we dat goed onderbouwen. We kunnen niet vanuit ons eigen emotionele eigenwaarde gaan denken. Als we dat doen zal het oordeel nooit rechtvaardig zijn. Het doel is een vruchtbare bodem, een vruchtbaar leven. En als we daar echt naar op zoek zijn, mogen we weten dat God Zich echt wel wil verantwoorden.

Dit vers is geen moeilijk vers. Het is zelfs een mooi vers, want het laat het doel zien dat God voor ogen heeft. Een doel dat mooi is en waar wij een keuze hebben om daar aan mee te doen.

This entry was posted in 19 Psalmen. Bookmark the permalink.